Sri Lankan helmi: vuoristokylä Ella

Rantakohteista Unawatunasta ja Mirissasta ei jäänyt erityistä sanottavaa, mutta toisin on vuoristokylä Ella. Ellassa viimeistään rakastuin Sri Lankaan. Ellan maisemat ovat uskomattomat! Olen vuoristomaisemien ystävä, joten olin varannut meille majoituksen, josta avautuvat maisemat kohti Ella Rockia. Majapaikkamme Blooming Rose Ella oli nappivalinta maisemien puolesta. Aamiaista syödessä pystyi seurailemaan auringon nousua ja vuoristomaisemien avautumista. Lisäksi seurailimme oravia, jotka juoksentelivat pitkin sähköjohtoja joka aamu. Myös linnut tykkäsivät istuskella viereisen sähköjohdon päällä. Blooming Rose Ellassa saattoi tuntea olevansa luonnon keskellä.


Aamupalamaisema Ella Rockille





Teehetki näissä maisemissa. Voiko parempaa ollakaan?
Terassimaisema aamutuimaan.




Olimme Ellassa vain kolme yötä. Ellassa olisi voinut viettää paljon pitemmänkin aikaa. Saimme kuitenkin käytyä läpi kaikki suunnittelemani pakolliset nähtävyydet. Kävimme katsomassa Nine Arch Bridgen ja kapusimme sekä Little Adam's Peakille että Ella Rockille. Heräsimme aamuisin aikaisin, jotta pääsimme aloittamaan kävelyurakkamme ennen pahinta kuumuuttaa. Sri Lankalla lämpöä oli joka päivä reilut 30 astetta. Ellassa lämpö laski öisin ihanan viileäksi, ehkä noin 20 asteeseen. Teeviljelmillä emme käyneet tutustumassa, koska patikoidessa näki väkisinkin teeviljelmiä. Teekaupassa kävimme toki ja matkalaukku pursui teepakkauksia kotiin tullessa.

Mietin majoitusta varatessamme haluammeko mennä Nuwara Eliyaan vai Ellaan. Molemmat ovat vuoristokyliä ja aika lähellä toisiaan. Jotkut hehkuttavat Ellaa ja toiset eivät siitä enää välitä, koska turisteja alkaa olla paljon. Päädyimme Ellaan pääasiassa patikointimahdollisuuksien vuoksi. Itse tykkäsin Ellasta, vaikka turisteja oli jonkin verran. Turistien olemassaolo tarkoittaa, että myös palveluja on. Minua ei haittaa olla turisti toisten joukossa. Ellan keskustassa oli paljon pieniä ravintoloita ja kauppoja. Minulle jäi kuva, että Ellassa oli enemmän turistille sopivia palveluita kuin esimerkiksi Unawatunassa ja Mirissassa. Palvelut olivat keskustassa noin kilometrin mittaisella pätkällä. Jos ei tykkää muista turisteista, voi aina pysytellä keskustan ulkopuolella.

Olimme kaverini kanssa haaveilleet reissua suunnitellessa Adam's Peakin valloittamisesta. 5000 portaan nousu 30 asteen helteellä epäilytti minua siinä määrin, että hylkäsimme Adam's Peakin. Minulla tulee todella herkästi huono olo helteessä, joten päädyimme lyhyempiin kävelyretkiin luonnon helmassa. Ella Rock ja Little Adam's Peak sopivat tähän kuvaukseen loistavasti. Kävimme nousemassa Little Adam's Peakille ensimmäisenä aamunamme. Olimme sopineet majapaikkamme isännän kanssa aamupalan kello kymmeneksi ja aioimme käydä patikoimassa ennen sitä. Nukuimme kuitenkin vähän liian pitkään, joten emme kävelleet koko matkaa majapaikasta Little Adam's Peakille vaan ajoimme tuk tukilla keskustasta polulle, joka vie Little Adam's Peakille. Nousu Little Adam's Peakille on hyvin loiva ja kävely on leppoisaa. Lopussa oli portaita sen verran, että sai pienen hien pintaan ennen määränpäätä. Maisemat huipulla ovat upeat ottaen huomioon, että nousu on kohtuullisen helppo. Huipulla näimme myös lapsia ja eläkeikäisiä, joten Little Adam's Peakille nousu sopii kaiken ikäisille. Alas tullessa hilpaisimme kirivaihteen päälle ja kerkesimme kymmeneksi aamupalalle. Kylläpä aamupala maistui makoisalle pienen kävelyn päätteeksi.


Matkalla Little Adam's Peakille





Maisemat huipulla





Lopulta aamupala, joka sisälsi roteja, hotterseja, hedelmiä ja joku tulinen pötkylä

 

Ellassa ollessamme kävimme katsomassa myös Nine Arch Bridgen lähinnä vain sen vuoksi, että se kuuluu nähdä. Nine Arch Bridgelle on monta eri polkua enkä ollut ajatellut polkujen menevän metsän läpi, joten olin varustautunut mekkoon ja ballerinatossuihin. Siellä sitä patikoitiin kapeaa polkua pitkin keskellä metsää mekko päällä ja ballerinat jalassa. Pois tullessa katsoimme vielä kartasta pisimmän metsäreitin, jotta pääsimme kulkemaan metsässä mahdollisimman pitkään. Lataan nykyisin aina reissuun lähtiessä puhelimeen maan kartan maps.me-sovellukseen. Kartta toimi hyvin ohjenuorana muualla paitsi Nine Arch Bidgellä käydessä, jolloin polut eivät menneet siellä missä kartta näytti vaan oli luotettava suuntavaistoon. Nine Arch Bridgelle pääsee Ellan keskustasta myös rautatietä kävellen.

Nine Arch Bridgelle mennessä sattui erikoinen sattumus, sillä saimme ilmaisen tuk tuk -kyydin. Pyysimme tuk tuk -kuskia viemään meidät polulle, joka vie Nine Arch Bridgelle. Hän vei meidät polun alkuun, muttei ottanut rahaa vastaan, koska asui ihan lähellä ja oli muutenkin menossa kotiin. Setelit kourassa tuputin nuorelle miehelle rahaa, mutta hän vain kieltäytyi. Seuraavana päivänä näimme saman nuoren miehen. Hän oli ajamassa tuk tukilla meistä ohi asiakkaat kyydissä, mutta tunnisti meidät ja pysähtyi tervehtimään ja kysymään pääsimmekö turvallisesti Nine Arch Bridgeltä pois. Kuulumiset vaihdettuaan hän jatkoi matkaa asiakkaidensa kanssa emmekä nähneet häntä enää. Nuoren miehen ystävällisyydestä ja välittömyydestä jäi todella hyvä mieli.


Nine Arch Bridge


 

Ellassa on nykyisin kohtuullisen paljon turisteja (ei mitään Kanariameininkiä, mutta sopivasti kuitenkin), joten ravintoloissakin oli valinnan varaa. Hävettää myöntää, että kävimme syömässä vain yhdessä ja samassa ravintolassa. Olimme monta kertaa menossa syömään kehuttuun Matey Hut -ravintolaan, mutta se oli joka kerta kiinni. Päädyimme aina turistiravintola Cafe Chilliin. Ravintola oli iso ja selvästi rahalla tehty. Muissa kohteissa olimme tottuneet syömään pienissä paikallisissa ravintoloissa, joten sallittakoon tämä hairahdus. Söin joka kerta jonkin paikallisen annoksen. Turistipaikan hyvä puoli on se, ettei ruoka ole liian tulista, mutta huono puoli on se, ettei se juuri maistu millekään muullekaan. Porukka söi paljon länkkäriruokaa kyseisessä ravintolassa ja ravintola on saanut hyvät arvostelut Tripadvisorissa, joten kaiketi länkkäriruoka on siellä hyvää. Minulla ei siis valitettavasti ole ravintolasuosituksia Ellaan.

Cafe Chill


Kaiken kaikkiaan Ellaa ei voi kuin kehua. Me näimme reissullamme vain pienen palan Sri Lankaa, mutta Ella jäi ehdottomasti parhaana kohteena mieleen. Mielettömät maisemat, mukavan rento tunnelma ja sopivasti patikoitavaa. Kirjoitan Ella Rockille kapuamisesta vielä oman postauksen, koska Ella Rock on maisemineen sen ansainnu.


Kommentit

  1. Ella näyttää kyllä niin ihanalta ja aika huikea maisema teidän hotellista. Facebookissa kommentoinkin jo, että olemme lähdössä joulomalla Sri Lankaan ja Ella on kyllä siellä kohde, jota odotan ehkä kaikkein eniten. Kiitos myös tästä Maps.Me-sovelluvinkistä. Pitääpä testata sitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti maps.me lataukseen! Varsinkin Ellassa se oli hyödyllinen, kun pystyi etsimään eri reittejä esim. Little Adam's Peakille ja Ella Rockille. Pitääpä seurata blogiasi kun alkaa tulemaan juttuja Sri Lankalta. Saat varmasti otettua uskomattomia kuvia siellä!

      Poista
  2. Ella pitää laittaa kyllä listalle kun joskus ehditään Sri Lankaan asti :) Sri Lankasta on ollut viime aikoina tosi paljon juttuja eri blogeissa ja matkakuume sinne vaan kasvaa! Ihanat maisemat ja tunnelma.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ellassa saattaa olla liikaa turisteja teidän makuun, mutta siellä kannattaa käydä siitä huolimatta. Luonto ja maisemat on huikeat!

      Poista
  3. Hienot, maisemat. Kiinnostaa kyllä paikkana. Hyvä vinkki!

    VastaaPoista
  4. Ihan samoilla linjoilla, Sri Lankan reissuun kannattaa ehdottomasti yhdistää myös sisämaan vihreitä maisemia rannikon lisäksi. Me yövyttiin yksi yö Ellassa nopealla pysähdyksellä ja yksi yö Nuwara Eliyassa. Ella on varmasti sittemmin jo turismin kasvamisen myötä muuttunut. Uudenvuodenpäivänä kiivettiin Adam's Peakille vastaanottamaan vuoden eka auringonnousu. Se oli varmaan koko Sri Lankan kierroksen unohtumattomin kokemus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi se Adam's Peak on varmasti ollut huikea kokemus. Meillä jäi sekä se että Worlds End näkemättä, koska mulla tulee kuumuudessa urheillessa tosi herkästi huono olo, vaikka kuin huolehtisin nesteytyksestä. En siis halunnut lähteä edes kokeilemaan noita kahta.

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit