Rantaloma Albanian Sarandassa
Kävimme äitini kanssa jo perinteeksi muodostuneella kesälomareissulla Balkanilla. Aiempina vuosina olemme käyneet Kroatiassa ja Montenegrossa ja nyt oli Albanian vuoro. Olen himoinnut Albaniaan jo monen vuoden ajan, koska olen kuullut siitä vain kehuja. Olen kauniiden rantojen ystävä, joten Etelä-Albania kiehtoi pohjoista enemmän. Jopa eräs montenegrolainen opas kertoi viime kesänä Euroopan parhaiden rantojen sijaitsevan Albaniassa. Harvemmin saa kuulla matkailumaassa muuta kuin oman maan kehumista, joten miestä oli uskottava.
Majoituimme lomamme aikana Sarandassa, joka on yksi Albanian merkittävimmistä turistikohteista. Sarandaan ei pääse suoraan lentämällä vaan lennot pitää ottaa joko pääkaupunki Tiranaan tai Kreikan puolelle Korfulle tai Ioánninaan. Sarandaan tehdään Suomesta pakettimatkoja (Apollomatkat) ja mekin sellaista jopa harkitsimme helppoa lomaa kaivatessamme. Lopulta kesälomani varmistuttua oli kesäkuun alun pakettimatkat Albaniaan jo loppuunmyyty. Nyt jälkikäteen ei harmita ollenkaan, koska omatoiminen matka Albaniaan oli varsin helppo suunnitella eikä sisältänyt juurikaan ylimääräsitä säätämistä.
Olimme reissussa kaksi viikkoa kesäkuussa. Ostimme lennot Kreikkaan Korfun saarelle, jossa majoituimme sekä tullessa että lähtiessä muutaman päivän. Menolentoja emme saaneet suoraan Korfulle vaan lensimme Aegean Airlinesilla Ateenan kautta. Vaihtoaika oli kohtuullinen, joten välilaskusta ei tullut kuin muutama tunti lisäaikaa lentomatkaan. Paluulennolla pääsimme Norwegianin siivin suoraan Korfulta Helsinkiin. Korfulta siirryimme Sarandaan laivalla. Korfun saari sijaitsee aivan Albanian eteläkärjen kohdalla Joonianmerellä. Laivamatka Korfulta Sarandaan kestää puolesta tunnista reiluun tuntiin riippuen millaisella aluksella meren ylittää. Laivalippuja myydään monessa toimistossa Korfun sataman ympäristössä. Sinne kun menee haahuilemaan niin lipunmyyntitoimistoja löytyy varmasti. Kannattaa ottaa passi mukaan lippua ostaessanne. Me lähdimme ostamaan laivalippuja ilman passeja ja jouduimme palaamaan hotellille passeja hakemaan.
Saavuimme Sarandaan oikein aurinkoisena ja lämpimänä päivänä. Saranda näytti klassiselta rantalomakohteelta rantoineen, hotelleineen ja palmujen reunustamine rantakatuineen. Olimme varanneet kaksi eri majoitusta Sarandaan. Ensin vietimme muutaman päivän hyvätasoisessa rantahotellissa hiukan keskustan ulkopuolella. Tällöin keskityimme vain auringosta nauttimiseen (varjon alta tosin) joko rannalla tai hotellin allasalueella. Iltaisin kävelimme Sarandaan syömään.
Hotel Saranda Palace |
Saranda on viime vuosina kehittynyt matkailukohteena hurjasti. Hotelleja rakennetaan kovaa vauhtia ja Sarandan profiili onkin muuttunut ihan muutaman vuoden aikana hurjasti. Uusia rakennuksia putkahtelee kuin sieniä sateella. Olen nähnyt muutaman vuoden takaisia kuvia Sarandasta ja ero on huomattava. Vielä Saranda ei ole Kreetan Hanian tai Turkin Alanyan kaltainen turistikompleksi, mutta siihen suuntaan ollaan menossa. Jos haluaa rauhallisempaa lomailua Albaniassa kauniiden rantojen äärellä, lomalle voi suunnata esimerkiksi Himareen tai Dhermiin.
Muutaman rantahotellipäivän jälkeen vietimme viikon Sarandan keskustassa ihan rantabulevardin juurella asuinkerrostalon yhdeksännessä kerroksessa sijaitsevassa huoneistossa. Majapaikkojen varaaminen lähti ehkä hiukan käsistä ja varasimme lopulta Aquamarine Apartmentsin hienoimman ja kalleimman merinäköalallisen huoneiston. Näin pääsi käymään vain ja ainoastaan siitä syystä, että Albaniassa jopa meillä on varaa majoittua hienosti. Vertailin Sarandan hintoja Korfun hintoihin ja totesin Korfulla saavani vain perustasoisen hotellihuoneen sillä hinnalla millä Sarandassa majoituu joko 4 tähden hotelliin tai merinäköalalliseen moderniin huoneistoon. Tulipahan kerrankin pröystäiltyä ja elettyä normaalia hienompaa lomaelämää.
Huokeahintaisesta majoituksesta pääsemmekin Albanian matkailuvalttiin ja parhaimpaan puoleen eli yleiseen hintatasoon. Albanian hintataso on Euroopan halvimmasta päästä ellei jopa halvin. Toki turistikohteesta löytyy myös ne kalliimmat ravintolat ja esimerkiksi taksilla ajaminen on yllättävän kallista yleiseen hintatasoon nähden. Toki Suomen hintatasoon nähden taksilla ajaminen on halpaa kuin saippua, mutta edellinen reissuni oli Aasiaan Sri Lankalle, jossa oman kuskin palkkaaminen oli erittäin huokeaa, joten siihen nähden kalliimpaa. Albania on halpa, mutten menisi sanomaan, että Kaakkois-Aasian hintatasoa. Lähempänä se kyllä on Kaakkois-Aasian hintatasoa kuin Suomen. Muutamana lomapäivänä budjetti pysyi 10 eurossa sisältäen lounaan ja illallisen ruokajuomineen (ei alkoholia).
Toinen erityisen miellyttävä asia Albaniassa on ihmisten ystävällisyys. Reilun viikon aikana kohdalleni sattui vain kerran ynseää palvelua. Tämä tapahtui rantabulevardin isossa ja suositussa ravintolassa. Muutoin paikalliset ihmiset olivat erittäin ystävällisiä. Olimmehan olleet loman aluksi Korfulla ja voin kertoa, että ero oli huomattava. Lomaillessa on tottunut saamaan välillä myös ei niin palvelualtista kohtelua, joten albanialaisten ystävällisyys jäi mieleen. Myöskään minkään näköistä palvelujen tyrkyttämistä ei ollut havaittavissa. Taksikuskit eivät tyrkyttäneet itseään eikä ravintoloissa ollut sisäänheittäjiä, jotka olisivat tyrkyttäneet ravintolaa jokaiselle ohikulkijalle. Korfulla tätä toimintaa oli vähintäänkin tarpeeksi.
Hintatason ja paikallisten ystävällisyyden lisäksi Sarandassa parasta on tietenkin rannat kritallin kirkkaine vesineen. Sarandan keskustan kupeessa olevat rannat eivät tietenkään ole ne parhaimmat. Kauas ei kuitenkaan tarvitse lähteä kauniita rantoja etsimään vaan esimerkiksi meidän lähirantamme hotelli Saranda Palacessa oli oikein nätti ja kirkasvetinen. Todellisen unelmarantakokemuksen saa, kun matkustaa reilut 10 kilometriä Sarandasta etelään viettämään rantapäivää Ksamiliin.
Rantalomailun yhteydessä on myös pakko välillä nauttia virvokkeita ja syödä. Sarandassa syödään paljon meren antimia. Tämä onkin meillä aina se hankalin osuus, koska emme äitini kanssa juurikaan syö kalaa. Tai siis minä kyllä syön kalaa, mutta mieluiten isäni itse pyytämää ja valmistamaa kalaa. Olen lapsuudessani syönyt todella paljon kalaa ja saan yhä parasta mahdollista kalaruokaa isäni luona käydessä, joten reissussa syön mieluummin jotain muuta. Albanialainen keittiö pitää sisällään paljon italialaisia ja kreikkalaisia vaikutteita. Esimerkiksi pizzaa ja pastaa on tarjolla monessa ravintolassa. Söimme alkulomasta kevyeksi lounaaksi aina kanagyroksen (hinta alle 2e). Ai että oli hyvää ja halpaa! Itseasiassa olen nähnyt jopa unta isosta open gyroksesta lomani jälkeen. Iltaisin kävimme syömässä kunnon ruokaa ravintoloissa. Olin katsellut TripAdvisoria jo ennen loman alkua ja merkannut maps.me-sovelukseen parhaat ravintolat. Toki parhaat ravintolat olivat usein myös albanialaisittain kalliita. Söin esimerkiksi 10 euron keskinkertaisen pihvin suositussa ravintolassa (ehkä olisi pitänyt ottaa sitä kalaa...). Myöhemmin maistelin paikallista pataruokaa sekä lihapullia ja ne olivat maittavia ja kohtuuhintaisia. Salaatit jouduin jättämään väliin, koska edellisellä reissulla kokeiltu kypsentämättömien vihannesten boikotti osoittautui oikein hyväksi tavaksi välttää mahavaivat. Pakko myöntää, että välillä teki tiukkaa olla ottamatta fetasalaattia, joka on ehdoton suosikkini.
Sarandassa on mahdollista viettää myös iltaelämää, mutta meillä on äitini kanssa ollut tapana olla pedissä jo kymmenen aikaan illalla. Yhtenä iltana hihkuimme ylpeinä, kun olimme liikenteessä jopa yli iltayhdeksään. Hotellille mennessä meitä vastaan tuli eläkeläisjoukko, jotka olivat vasta matkalla keskustaan viettämään iltaa. Riemu omasta "pitkään" menneestä illanvietosta loppui siihen. Jopa vanhukset jaksavat liikkua myöhempään kuin me! Ei muuta kuin go eläkeläiset, hyvä että jotkut jaksavat ilakoida yömyöhään. Myös nuorempaa kansaa oli liikkeellä iltasella. Keskutassa majoittuessamme seurasin parvekkeelta iltamenoja. Lähin yökerho olisi ollut huoneistomme vastapäätä toisella puolen katua, mutta oli aivan liian vaativaa lähteä edes sinne. Seurailin rantabaarin menoa ja kuuntelin albanialaisia hittejä parvekkeelta käsin. Albanialainen (nuoriso)musiikki on muuten todella hyvää. Olen kuunnellut Youtubesta albanialaisia listahittejä myös kotimaassa. Varmaan nuorekkaammassa seurassa olisin saanut aikaiseksi käytyä baarissa saakka nauttimassa paikallisesta musiikista edes kerran loman aikana. Kun ei ollut ketään painostamassa illanviettoon, se jäi kokematta.
Sarandaa ja Albaniaa kannattaa harkita lomakohteeksi seuraavaa rantalomaa harkitessa. Albania on hyvä vaihtoehto jo läpi kolutuille Kreikan, Espanjan ja Turkin turistikohteille. Silmiinpistävin ero edellä mainittuihin turistikohteisiin on shoppailumahdollisuuksien puute. Ainakaan Sarandassa ei ollut missään kunnollisia vaatekauppoja tai edes turistikrääsäkauppoja. Onko shoppailumahdollisuuksien puuten plussa vai miinus, on jokaisen itse päätettävissä. Itselläni ei ole tapana shoppailla ulkomailla, joten en nähnyt asiaa miinuksena.
Toinen miinukseksi luettavissa oleva asia joidenkin mielessä voi olla Albanian huumeteollisuus. Albaniassa kasvatetaan paljon kannabista, jota salakuljetetaan muualle Eurooppaan. Lomamme aikana kannabiksen yleisyys ei näkynyt millään tavalla Sarandassa turistin arjessa. Koitin oikein etsimällä etsiä kannabispuskia luonnossa liikkuessamme, mutten sellaisiin törmännyt. Myöskään pössyttelijöitä ei näkynyt katukuvassa. Ainoa havainto oli, että kaduilla kulkiessa yllättävän usein haistoi kannabiksen tuoksun. Tästä huolimatta yhtään selkeästi päihtynyttä ihmistä en nähnyt. Vielä reilu kymmenen vuotta sitten paikallislehtemme Kaleva kirjoitti: Albaniassa pääsee aikamatkalle reaalisosialismiin. Paljon on muuttunut lyhyessä ajassa. Minua ei huolettanut matkani aikana turvallisuuteni missään vaiheessa enkä ole mistään lukenut Albanian olevan millään tavalla vaarallinen kohde turisteille. Turvallisuuden vuoksi ei ainakaan tarvitse Albaniaan menoa viivyttää.
Albaniaan ei tehdä vielä roppakaupalla pakettimatkoja eikä suoria lentoja taida olla kuin lomalentoina Tiranaan (korjatkaa jos olen väärässä). Ei ole ylitsepääsemätöntä lähteä esimerkiksi Korfulta Albaniaan, kuten me teimme, tai lentää yhdellä pompulla Tiranaan. Mielestänui olisi melkeinpä vääryys käydä lomalla Korfulla käymättä ollenkaan Albaniassa. Jos Albanian loma kiinnostaa, kannattaa Facebookissa liittyä Matkusta Albaniaan -ryhmään. Itse seurailin ryhmän kirjoituksia ennen matkaa ja sain hyvän kuvan siitä mitä kaikkea Sarandassa voi ja kannattaa tehdä. Siitä lisää seuraavassa postauksessa.
Toinen miinukseksi luettavissa oleva asia joidenkin mielessä voi olla Albanian huumeteollisuus. Albaniassa kasvatetaan paljon kannabista, jota salakuljetetaan muualle Eurooppaan. Lomamme aikana kannabiksen yleisyys ei näkynyt millään tavalla Sarandassa turistin arjessa. Koitin oikein etsimällä etsiä kannabispuskia luonnossa liikkuessamme, mutten sellaisiin törmännyt. Myöskään pössyttelijöitä ei näkynyt katukuvassa. Ainoa havainto oli, että kaduilla kulkiessa yllättävän usein haistoi kannabiksen tuoksun. Tästä huolimatta yhtään selkeästi päihtynyttä ihmistä en nähnyt. Vielä reilu kymmenen vuotta sitten paikallislehtemme Kaleva kirjoitti: Albaniassa pääsee aikamatkalle reaalisosialismiin. Paljon on muuttunut lyhyessä ajassa. Minua ei huolettanut matkani aikana turvallisuuteni missään vaiheessa enkä ole mistään lukenut Albanian olevan millään tavalla vaarallinen kohde turisteille. Turvallisuuden vuoksi ei ainakaan tarvitse Albaniaan menoa viivyttää.
Albaniaan ei tehdä vielä roppakaupalla pakettimatkoja eikä suoria lentoja taida olla kuin lomalentoina Tiranaan (korjatkaa jos olen väärässä). Ei ole ylitsepääsemätöntä lähteä esimerkiksi Korfulta Albaniaan, kuten me teimme, tai lentää yhdellä pompulla Tiranaan. Mielestänui olisi melkeinpä vääryys käydä lomalla Korfulla käymättä ollenkaan Albaniassa. Jos Albanian loma kiinnostaa, kannattaa Facebookissa liittyä Matkusta Albaniaan -ryhmään. Itse seurailin ryhmän kirjoituksia ennen matkaa ja sain hyvän kuvan siitä mitä kaikkea Sarandassa voi ja kannattaa tehdä. Siitä lisää seuraavassa postauksessa.
Kommentit
Lähetä kommentti