Maailman kaunein (vaiko sittenkin vain hitain) junareitti?

Olin lukenut lukuisia ylistäviä kirjoituksia Sri Lankan junareitistä, joka vie Kandysta Ellaan. Huikeiden odotusten kera päätimme testata junamatkustamista Sri Lankalla. Meillä oli matka Ellasta Colomboon ja päätimme mennä koko matkan junalla, vaikka se kestikin 10 tuntia. Tuntui tyhmältä mennä vain osa matkasta junalla kerran pääsisimme junalla aina Colomboon saakka. Vauhdin hurmaa ei Sri Lankalla pääse junamatkalla kokemaan sillä etenimme 10 tunnissa huikeat 270 kilometriä. Eli tuntinopeus oli hieman alle 30km/h. Kävellen olisit jo perillä!

Olimme lukeneet ennakkoon, että Kandyn ja Ellan väliset junat ovat usein loppuunmyytyjä. Kävimme ostamassa liput junaan paria päivää ennen matkaa ja tuolloin lippuja oli hyvin tarjolla. Junassa on luokkia kolme. Ensimmäinen luokka on ilmastoitu eikä siellä ole ikkunat auki. Toisen luokan vaunuissa on ikkunat auki, mikä tarkoittaa kivaa tuulenvirettä ja sekä parempia kuvia maisemista. Toiseen luokkaan voi ostaa sekä paikkalippuja että lippuja ilman merkittyä paikkaa. Kolmanteen luokkaan ei käsittääkseni voi ostaa ollenkaan paikkalippuja. Me ostimme paikkaliput 2. luokkaan ja liput maksoivat 400 rupiaa. Jos joku asia on Sri Lankalla halpaa niin junalla matkustaminen. 10 tunnin junamatka maksoi hieman päälle 2 euroa. 




Junaan mennessä löysimme hyvin 2.luokan vaunun. Myös matkalaukuille löytyi säilytystila junasta. Tällä reissulla rinkka olisi ollut kätevämpi, mutten viitsinyt yhden reissun vuoksi ostaa rinkkaa. Matkalaukullakin pärjäsi, vaikka se hieman epäkäytännöllinen olikin majapaikkoja vaihdellessa. Junassa jouduimme vaihtamaan istumapaikkoja konduktöörin tullessa tarkistamaan lippumme. Olimme 2. luokan vaunussa, mutta paikkalipun ostaneille oli oma vaununsa. Me olimme menneet istumaan ilman istumapaikkaa varanneiden osastolle. Harmittavasti jouduimme vaihtamaan melkein tyhjästä vaunusta täydempään paikkalipullisten vaunuun. Todettakoon tässä välissä, ettei Sri Lankan junat ole aina täysiä. Yllätyimme kuinka paljon junassa oli tyhjiä paikkoja. Olimme liikenteessä sadekauden alussa, mikä selittänee turistien vähyyden.







Junamatkan alussa kävimme katsomassa maisemia auki olevista ovista. Ovenpielissä oli jonkin verran muitakin ihmisiä ottamassa kuvia, joten annoin heille tilaa ja lähdin takaisin omalle paikalle istumaan. 2. luokan vaunuissa ei ole ilmastointia, mutta ikkunat ovat auki, jolloin pieni tuulenvire käy koko ajan pitäen olon mukavan viileänä. Minä vietinkin suurimman osan ajasta omalla paikalla maisemia ihaillen ja välillä torkkuen. Junassa ei ole ravintolavaunua vaan junassa kulkee ruuan kaupustelijoita ja pysähdyksien aikana ruokaa myydään myös ikkunoiden kautta. Meillä oli omat juomat ja eväät mukana. Eväiden lisäksi kannattaa mukaan ottaa myös vessapaperia, koska sitä ei junassa ollut ainakaan meidän junamatkan aikana.







Ellasta juna kulkee Nuwara Eliyan kautta Kandyyn ja sieltä Colomboon. Melkein Kandyyn saakka maisemat ovat lähestulkoon pelkkää vehreää metsää tai teeviljelmiä. Kandyn jälkeen juna kiihdyttää tahtia eikä maisematkaan enää ole kummoiset.

Onko junareitti Ellasta Kandyyn sitten maailman kaunein? Jos olisimme reissun alkuun ottaneet junan alle ja tulleet Ellaan junalla, olisin ollut aivan haltioissani junamatkasta ja maisemista. Nyt Ellan upeissa maisemissa jo olleena jäi kokemus odotettua laimeammaksi. Jos en olisi lukenut hehkutusta junareitistä, olisin varmasti ihastellut maisemia innoissani. Nyt kun tiesin maisemien olevan upeita odotusarvoni oli ehkä liian korkealla. Vaikka oma junakokemukseni Sri lankalla ei ollut tajunnanräjäyttävä, voin suositella junalla kulkemista jo sen hinnan vuoksi. Maisemat ovat toki plussaa ja jos ne kokee reissun aluksi niin ovat varmasti huikeat.



Kommentit

  1. Näin voi todella käydä, kun ennakko-odotukset ovat huipussaan niin pettyy vaikka paikka(tässä tapauksessa reitti) olisi kuinka hieno tahansa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, ettei tätä kirjoitusta oteta niin, että dissaisin junamatkaa vaan pointti onkin juuri ne huikeat odotukset, jotka katalasti latistavat itse kokemuksen.

      Poista
  2. Toi on kyllä hankalaa kun jotain oikein odottaa niin kyllähän se nostaa odotuksia, mutta myös pettymyksen riskiä. Toisaalta vaikeahan sitä on väkisin omia odotuksiaankaan laskea.

    Huvittaa kyllä tuo junamatkan hinta, 20 senttiä tunti, ei paha :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ollut laskenut edes tuntihintaa junalle. Oikein hyvä tuntihinta maisemareitille!

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit