Kahden viikon seikkailu Sri Lankalla

Monen vuoden tauon jälkeen uskaltauduin Euroopan ulkopuolelle reissuun. En ole tarkoituksella vältellyt muita maanosia, mutta pääosin kesäisin reissatessa Eurooppa on ollut mielestäni järkevin vaihtoehto. Hyvät ilmat ja lyhyt lentomatka. Euroopan ulkopuolella olen reissannut ainoastaan Thaimassa. Ihan älytöntä, että matkustelu on noin paljon keskittynyt Eurooppaan! Jos nyt vähän vedellään mutkia suoraksi niin eikö Kanariansaaret ole maantieteellisesti Afrikassa!? :D Näin ollen olen tehnyt montakin reissua Euroopan ulkopuolelle. Ehkä Kanariaa ei kuitenkaan lasketa, koska kulttuuri ja ilmasto on eurooppalainen ja Kanariansaaret kuuluvat Espanjalle.

Inhoan pitkiä lentoja ja molemmilla kerroilla Thaimaassa olen ollut sairaana viimeistään Suomeen palatessa. Tämä seikka ei nyt varsinaisesti ole ainakaan nostattanut innostusta Euroopan ulkopuoliseen matkailuun. Onneksi kaveri painosti lähtemään tällä kertaa merta edemmäs kalaan. Sri Lanka valikoitui kohteeksi kompromissina. Kaveri halusi Aasiaan ja minä halusin kohtuullisen lentomatkan. Intian kaakkoispuolella sijatseva Sri Lankan pieni saarivaltio kelpasi meille molemmille. Kohdevalinta osui aivan nappiin, vaikka päätös olikin kompromissi. Sri Lanka on upea maa!






















Kiersimme kahdessa viikossa eteläistä Sri Lankaa kiirettä pitämättä. Emme halunneet joutua vaihtamaan kohdetta liian tiuhaan vaan saada rauhoittua ja viettää leppoisaa lomaa samalla kun tutustumme muutamaan kohteeseen Sri Lankalla. Majoituimme ensin kahdessa rantakohteessa, Unawatunassa ja Mirissassa. Rannalta siirryimme sisämaahan vuoristokylä Ellaan.  Ellasta siirryimme Colomboon junalla, koska olihan "maailman kaunein junareitti" koettava. Colombossa vietimme viimeisen yön ennen paluulentoa. Paluulento lähti vasta illalla, joten kerkesimme viettää päivän Colombossa. 

Pakko myöntää, että ainoa paikka, jossa en viihtynyt Sri Lankalla, oli Colombo. En kokenut, että siellä oli erityisemmin mitään nähtävää ja olo oli turvattomampi kuin muualla Sri Lankassa. Siitä huolimatta turvaton, vaikka joka paikassa oli poliiseja ja aseistettuja vartijoita. Vaatetukseni oli konservatiivinen, mutta silti paikalliset miehet tuijottivat, illalla kadulla jopa vihellettiin perään ja ruuhkassa kerran joku kouri minua takapuolesta. Lisäksi Colombossa oli paljon paikallisia, jotka tulivat suosittelemaan milloin mitäkin ravintolaa/kauppaa ja opastamaan milloin minnekin. Sen verran paljon näitä "ystävällisiä" ihmisiä oli liikenteessä, että minua alkoi todella ärsyttää. Jokaisella oli samat fraasit ja tutustuminen eteni samalla kaavalla. Nyt jälkikäteen asia naurattaa, mutta tuolloin se vain ärsytti. Kuljin loppu viimein kadulla hyvin tympeä ilme naamallani, jottei kukaan erehdy tulemaan juttelemaan. Feikki ystävällisyys ei purrut erakkoon suomalaisnaiseen. Eräs paikallinen mies, joka johdatti meidät paikalliseen teekauppaan tuumasikin, että te suomalaiset olette hiljaisia. Jep.








Nyt, kun Sri Lankaa koskevat haukut on saatu alta pois, voin alkaa kehumaan maata estoitta. :) Reissu oli varmasti unohtumattomin pitkään aikaan. Lomailu vehreyden ja luonnon eläinten keskellä on ihanaa! Satuimme valitsemaan rantalomakohteissamme mukavat hotellit luonnon helmassa, joten saatoimme monena päivänä uima-altaalla uinnin lomassa seurailla viereisissä puissa hengailevia apinoita. Apinat olivat niin tottuneita ihmisiin, että tulivat välillä todella lähelle. Mikä voisikaan olla mukavampaa kuin lämpimässä vedessä lilluttelu samalla kun seurailee apinoiden touhuja? 

Myös Ellassa tapasimme apinalauman, jota jäimme seurailemaan. Olimme kävelemässä junaradalla, kun huomasimme viereisissä puissa apinalauman. Jäimme seuraamaan apinoiden puuhastelua. Aikuiset apinat ovat paljon kesympiä kuin ihmistä kavahtavat poikaset. Yksi aikuinen apina tuli istumaan raitelle ja selkeästi seurasi ympäristöä. Aikuisen valvoessa tilannetta, alkoivat poikaset yksi toisensa jälkeen ylittämään junaraidetta. Laskin apinoita olleen melkein 20 yhteensä, osa aikuisia ja osa poikasia. Olisin voinut viettää loman ihan vain apinoita seuraillen. Sympaattisia otuksia!






Olimme Sri Lankalla huhti-toukokuun vaihteessa, jolloin sadekausi on aluillaan eteläosissa. Meille sattui hyvä tuuri ja koimme sateen vain neljänä päivänä kahden viikon aikana. Tuolloinkaan sade ei kestänyt koko päivää vaan muutaman tunnin yleensä ilta-aikaan. Yhtenä iltana Unawatunassa menimme hotellin uima-altaalle iltauinnille vesisateesta huolimatta. Ilma oli viilentynyt sateen vuoksi, mutta uima-altaan vesi oli ihanan lämmintä. Olo oli kuin olisi lillunut paljussa. Uiskentelimme jättimäisessä merinäköalallisessa paljussamme kahdestaan sateesta ja salamoista nauttien. Joskus sitä tuntee pieniä onnen hetkiä yllättävissä tilanteissa. Tuo hetki pilkkopimeässä uima-altaassa kiireettömästi sateesta ja salamoista nauttien jäi mieleeni. Muistan ajatelleeni, että tässä on hyvä olla. Sri Lankalla oli paljon hetkiä, jolloin jäi vain nauttimaan itse hetkestä. Nämä hetket liittyivät aina luontoon. Hetki, kun seuraa apinoiden touhuja lähipuissa. Hetki, kun safarijeeppi sammutetaan ja pääsee katselemaan kiireettä, kun norsuäiti poikasineen kuljeskelee ja syö puiden oksista aamiaistaan. Hetki, kun on kapuamassa Ella Rockille ja istahtaa välipalalle uskomattoman kauniiden maisemien ääreen. Tällaisia hetkiä on tarjolla Sri Lankalla ja tällaisten hetkien vuoksi sinne kannattaa matkustaa. 

Kirjoitan jatkossa omat postauksensa reissun kohokohdista kuten safareista ja Ellasta. Tämä postaus oli lähinnä Sri Lankan hehkutusta yleisellä tasolla ilman sen kummempaa asiasisältöä. :)









Kommentit

Suositut tekstit