Lepolomaa Kreetalla

Viime syksyisestä Kreetan lepolomasta ei ollut tarkoitus kirjoittaa blogiin ollenkaan, koska lomalla ei ollut tarkoitus tehdä mitään kirjoittamisen arvoista. Nyt kevään korvalla matkakuume alkaa nostamaan päätään ja selailin viime kesän lomakuvia. Päätin sittenkin kirjoittaa jotain pientä Kreetasta ja suositella omasta mielestäni hyvää lomakohdetta Kreetalta. 

Kävimme ystäväni kanssa Kreetalla viime syksynä kahden viikon pakettimatkalla. Halusimme mahdollisimman rennon ja stressittömän loman, tavoitteena vain rentoutua ja nauttia lämmöstä. Suorat lennot Oulusta ja Apollomatkojen pakettimatka oli siis oiva valinta juuri tähän tarkoitukseen. Valikoimme lomakohteeksi Agii Apostolin, koska ihastuin sen rantoihin jo aiemmalla reissullani Kreetalle. Mielestäni Agia Marinan ja Plataniaksen rantakaistale ei ole erityisen viihtyisä ja kaunis. Agii Apostolissa sen sijaan on kävelymatkan päässä neljä eri rantaa, jotka ovat huomattavasti kauniimpia ja kaksi niistä on suojassa tuulelta eli niillä ei ole suuria aaltoja edes tuulisena päivänä.


 
Agii Apostolissa parasta on kauniit rannat, mutta itselläni on paljon muutakin hyvää sanottavaa kylästä. Agii Apostoli on ihanan rauhallinen lomakohde verrattuna vaikka Plataniakseen ja Agia Marinaan. Agii Apostolista on kuitenkin hyvät kulkuyhteydet sekä edellä mainittuihin lomakohteisiin että Hanian kaupunkiin. Me kävimme useamman kerran loman aikana linja-autolla sekä Haniassa että Plataniaksessa. Haniaan on noin 4 kilometrin matka ja Paltaniakseen noin 7 kilometriä. Näppärän bussimatkan päässä siis molemmat. Yhdensuuntainen bussilippu maksaa 1,20€. Aikatauluja emme katselleet vaan menimme aina bussipysäkille odottamaan seuraavaa bussia. Varttituntia pitempään emme joutuneet koskaan odottamaan bussia. Öisin toki busseja liikkuu harvemmin jos ollenkaan. Yhtenä iltana Haniasta palatessamme menimme väärään bussiin ja meille tuli vähän pitempi kävelymatka kotiin, kun bussi ei pysähtynytkään Agii Apostolissa vaan vasta Staloksessa. Mutta eipä tuo erehdys haitannut, saimme tehdä rauhallisen iltakävelyn meren huminan säestämänä. :) 

Myös kävellen on näppärä liikkua Agii Apostolista muihin kohteisiin. Me kävimme yksi aamu aamukävelyllä rantaa pitkin Agia Marinassa. Saimme tuolla reissulla niin kauheat rakot jalkoihin, että paluumatka tehtiinkin bussilla ja bussipysäkiltä kipitimme avojaloin hotellille. Rakkolaastarit olivatkin käytössä koko loppuloman. Aamukävelyllä kannattaa käydä myös Agii Apostolin rannoilla ja lahdenpoukamilla. Alla kuvia aamukävelyiltä Agii Apostolista. Kuvat ovat kännykkälaatua, koska jätin tarkoituksella järkkärin kotiin, jotta rauhoitun lomalla enkä suhaa paikasta toiseen kamera räpsyen. Välillä tuntuu, että lomalla haluaa taltioida joka hetken ja keskittyy enemmän kuvaamiseen kuin itse hetkestä nauttimiseen. Kreetan loman päätin ottaa lepäilyn kannalta ja vain nauttia hetkistä. Toki parhaat palat tuli taltioitua kuitenkin kännykkäkameralla.

Vaikka Agii Apostoli on rauhallinen kohde, ei se ole liian rauhallinen. Agii Apostilista löytyy ravintoloita, krääsäkauppoja, Lidl ja iso Inkamarket. Agii Apostolissa on muutama aasialaisten pitämä vaatekauppa ja niihin suunnataan muista lomakohteista saakka shoppailemaan. Eräs tanskalainen Plataniaksessa töissä oleva tarjoilija kertoi käyvänsä Agii Apostolin aasialaiskaupoissa vaateostoksilla. Agii Apostolista löytyy myös Jumbo. Jumbo on lastentavaroihin erikoistunut tavaratalo, mutta löytyy sieltä kaikkea muutakin halpaa krääsää. Jumbo löytyy Haniaan johtavan tien varrelta muutaman sata metriä Lidlistä ja Inkamarketista Haniaan päin. Suurin osa busseista ajaa tuota tietä pitkin, joten Jumboon pääsee myös muista lomakohteista helposti bussilla.

Jos auton vuokraus Kreetalla ei kiinnosta ja matkanjärjestäjän retketkin tuntuvat liian kalliilta, voi Kreetaan tutustua myös minijunan kyydissä. Me kävimme muina turisteina kahdella eri minijunaretkellä. Retkiä myydään pitkin Hanian rannikon lomakyliä ja yksi lähtöpiste on Agii Apostolissa Iguana beachin kupeessa. Minijunaretkissä on se hyvä puoli, että liput voi ostaa retkipäivänä. Jos siis aamulla tuntuu, että nyt huvittaisi lähteä minijunaretkelle, voi vain kävellä lipunmyyntipisteelle ja ostaa lipun jollekin reitille.

Me kävimme Hidden Treasures -nimisellä retkellä viinitilalla ja nunnaluostarissa. Valitettavasti järjestys oli edellä mainitsemani, mikä ei ollut paras mahdollinen näin huonon viinapään omaavalle henkilölle. Olin siis luostariin saapuessamme hiprakassa viinitilalla nautituista kahdesta viinilasillisesta. Viinistä ja luostarista viis, ehdottomasti parasta retkessä oli maisemat. Luostari sijaitsi korkealla kukkulalla ja olimme siellä juuri auringon alettua laskemaan. Maisemat olivat auringon laskiessa uskomattomat!


Luostari
Toinen minijunaretkistä, Western adventures -nimeltään, vei meidät tutustumaan kalliokirkkoon, kuuluisaan oliivipuuhun ja maatilalle, jossa tehtiin rakia. Tämä retki ei ollut erityisesti minun mieleen. Sää oli pilvinen ja kanssamatkustajat olivat tulleet retkelle lähinnä juopottelemaan. Maisemat olisivat olleet muuten hienot, mutta pilvinen sää sai kaiken tuntumaan kolkolle. Edellisen retken auringonlaskun värit saivat väistyä kaiken näyttäessä harmaalta ja kylmältä. Retki ei säväyttänyt, mutta tulipahan nähtyä jotain uutta.
Joku kuuluista oliivipuu

Jos etsit rauhallista rantalomakohdetta helposti saatavilla olevaan kohteeseen, on Kreetan Agii Apostoli mainio valinta. Agii Apostoli on varttuneemman väestön suosiossa, mutta se sopii myös hyvin itseni kaltaisille varhaisesti mummoutuneille ja rauhallisuudesta pitäville matkaajille. Näin Oulussa asuvana arvostan myös kovasti sitä, että Kreetalle pääsee kesäaikaan suorilla lennoilla Oulusta eri matkanjärjestäjien toimesta. Välillä sitä kaipaa huoletonta ja helppoa lomaa, jota pääsee viettämään suoraan kotikentältä. Tämän vuoksi olenkin käynyt Kreetalla jo useampaan otteeseen ja tuskin tämäkään oli viimeinen kerta.
Kommentit

  1. Moi! Pohditaan kesäksi matkaa Kreetalle, mahdollisesti Agii Apostoliin 14- ja 4-vuotiaiden lasten kanssa. Kuulostaa kirjoittamasi perusteella varteenotettavalta vaihtoehdolta. Voisitko kommentoida vielä, onko alueella suht lyhyellä kävelyetäisyydellä kohtuullisesti ravintolatarjontaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ravintolatarjontaa löytyy riittävästi, ei siis tarvitse lähteä Agii Apostolista pitemmälle ravintoloita etsimään.

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit