Sodan runtelema Mostar

Viime kevään Kroatian lomalta jäi kirjoittamatta Mostarista, jossa kävimme päiväretkellä. Tämän kesän Balkanin matkaa suunnitellessa aloin muistelemaan viime kevään matkaa Kroatiaan ja retkeä Mostariin. Kävimme Mostarissa päiväretkellä Makarskasta Atlas-nimisen retkenjärjestäjän kautta.

Matkalla Mostariin pysähdyimme kauniissa Pociteljissa.

Retkibussissa oppaanamme oli kroatialainen englantia ja saksaa puhuva nainen ja Mostarissa saimme oppaaksemme paikallisen nuoren naisen, joka teki oppaan töitä opintojensa ohella. Kroatialainen oppaamme kertoi ajomatkan aikana yleistietoa Bosnia-Hertsegovinasta, jossa Mostar sijaitsee. Bosnia-Hertsegovina on kuulunut Jugoslaviaan, josta se itsenäistyi vuonna 1992. Tämän jälkeen alkoi Bosnian sota, joka kesti aina vuoteen 1995 saakka. Mostar on siinä mielessä koskettava kohde, että siellä näkee yhä edelleen sodan jäljet. Mostarista löytyy paljon rakennuksia, joita ei ole sodan jälkeen kunnostettu. Ajoimme myös ohi entisen puiston, josta oli pitänyt tehdä hautausmaa Bosnian sodan aikana, koska sodassa kuoli niin paljon ihmisiä, ettei aiemmissa hautausmaissa riittänyt enää tilaa haudattaville. Hautasumaan ohi ajaminen oli vaikuttava kokemus, koska kyseessä ei ollut mikään pieni hautausmaa.



Puistoon pystytetty hautausmaa

Kroatialainen opas uskalsi kertoa sodasta ja Bosnia-Hertsegovinan haasteista, mutta paikallinen opas Mostarissa oli hyvin vähäsanainen sodan suhteen. Objektiivista tarinankerrontaa tuskin saimme linja-auton kroatialaiselta oppaaltammekaan, mutta saimme edes jonkinlaisen käsityksen maasta ja sodasta. Bosnian sota aiheuttaa heissä yhä edelleen tunteita eikä vastakkainasettelu ole vieläkään ohi. Ei varsinkaan Bosnia-Hertsegovinan kaltaisessa maassa, jossa asuu serbejä, kroaatteja sekä bosniakkeja. Serbit ovat ortodokseja, kroaatit katolilaisia ja bosniakit muslimeja. Valtiolla on todella raskas hallinto. Esimerkiksi ministereitä on yli 140. Wikipedian mukaan 60% valtion budjetista menee hallintojärjestelmän ylläpitoon.

Bosnia-Hertsegovinassa valitaan samalla kertaa kolme eri presidenttiä (serbi, kroaatti ja bosniakki), jotka vaihtelevat vallassa neljän vuoden ajan. Jokaisella on neljän vuoden aikana aikaa olla vallassa 2 kertaa 8 kuukauden jakso. Vallassa ollessaan he jokainen koittavat ajaa oman kansansa etua. Bosnia-Hetsegovinassa on työttömiä yli puolet kansasta ja korruptio on yleistä. Lisäksi kolme eri kansaa eivät meinaa tulla toimeen keskenään yhä edelleenkään. Valtiolla on käytössä kahdet eri aakkoset. Tiekylteissä on siis opasteet kahdella eri ulkoasulla. Jotain kertonee kansojen huonoista väleistä se, että serbien käyttämien aakkosten osuudet tiekylteistä olivat usein sutattu. Oppaan mukaan tämä on yleistä Bosnia-Hertsegovinassa.

Itselle tuli hyvin surullinen olo siitä, ettei kansat ole voineet päästä yli antipatioistaan toisiaan kohtaan. Sodasta on toki todella vähän aikaa ja sodan läpikäyneitä ihmisiä on yhä valtaosa kansasta. Itselleni jäi kuitenkin sellainen kuva, että yhä edelleen lietsotaan ajatusta vastakkainasettelusta, jolloin yhteiselo ei tule jatkossakaan toimimaan yhtään sen paremmin kuin aiemmin. Minua olisi kiinnostanut kuulla paikalliselta oppaalta juuri siitä miten nykyisin arjessa näkyy kansan jakautuminen, mutta paikallinen oppaamme sivuutti aiheen kertoen hyvin ylimalkaisesti Balkanin sodasta Mostarissa. Toisaalta ymmärrettävää, koska hän haluaa antaa maastaan mahdollisimman hyvän kuvan turisteille.





Mostar on todella suosittu matka- ja päiväretkikohde. Kesällä kadut täyttyvät turisteista ja lämpötilat huitelevat 40 asteen paikkeilla. Onneksi olimme paikalla touko-kesäkuun vaihteessa. Turisteja oli tuolloinkin paikalla paljon, muttei ruuhkaksi saakka. Suosituin nähtävyys on Stari most -silta ja Mostarin vanha kaupunki. Neretva-joki on erottanut kroaattien ja bosniakkien asuttamat alueet, mutta silta on yhdistänyt ne. Silta tuhoutui Bosnian sodan aikana kroaattien tuhottua sen, mutta sittemmin silta on rakennettu uudelleen muistuttaen mahdollisimman paljon alkuperäistä. Silta kuuluu nykyisin UNESCO:n maailmanperintökohteisiin. Sillalla on kesäisin paikallisia miehiä hyppäämässä sillalta jokeen. Hyppääjät keräävät rahaa turisteilta ja, kun ovat saaneet tietyn summan rahaa kerättyä, hyppää joku miehistä sillalta alas. Hyppy näyttää hurjalta, muttei siinä ole todellista vaaraa, koska hyppääjät ovat kokeneita "työssään".



Mostarin hintataso on halpa, huomattavasti halvempi kuin Kroatiassa. Valuuttana on markka (km), mutta useimmissa paikoissa voi maksaa myös Kroatian kunissa tai euroissa. Meillä oli matkavaluuttana kunia ja euroja. Ruokakaupassa ei voinut maksaa kuin markoilla, jolloin maksoimme ostokset kortilla. Ravintolassa ja kojuissa kävi valuuttana eurot ja kunat. Me pysyimme Mostartissa vanhan kaupungin turistien kansoittamilla alueilla, joten hintataso on halpuudestaan huolimatta korkeampi kuin muilla alueilla, joissa turisteja ei pyöri riesaksi asti. Jos olisimme olleet Mostarissa muutamaa tuntia pitempään olisimme mekin käyneet hiippailemassa myös vanhan kaupungin ulkopuolella. Tällä kertaa kartan puuttuessa ja ajan ollessa hyvin rajallinen pysyimme vanhan kaupungin kaduilla emmekä lähteneet kovin syrjäisille kaduille harhailemaan ja eksyttämään itseämme.







Bosnia-Hertsegovina on ehdottomasti tutustumisen arvoinen maa. Maassa olisi pitänyt viettää useita päiviä ja vierailla muuallakin kuin Mostarin turistikohteessa. Päiväretki Mostariin oli mielenkiintoinen, muttei yhdessä päivässä kerkeä näkemään ja kokemaan kuin pintaraapaisun siitä mitä maalla olisi tarjottavana. Itse sain eniten irti retkestä bussimatkan aikana oppaan kertoessa maan historiasta ja nykypäivän haasteista. Omalla vuokra-autolla kaupungissa käymisestä en olisi saanut irti mitään, koska iso osa kokemusta on kaupungin ja maan historiaan tutustuminen. Bosnia-Hertsegovinaa kohtaan jäi kiinnostus ja ylipäätään Balkanin maat vaikuttavat oikein houkuttelevilta maisemien, historian ja kulttuurin suhteen. Tänä kesänä suuntaan uudelleen Balkanille, mutta tällä kertaa Montenegroon Kroatian kautta. Bosnia-Hertsegovinan uusintakierros jää odottamaan tulevaisuuteen, koska Balkanilla on niin monta mielenkiintoista maata, joissa en ole vielä vieraillut.

Kommentit

Suositut tekstit