Rantalomaa Makarskassa

Vietimme toisen osan toukokuisesta Kroatian matkasta Makarskassa. Olimme Makarskassa 10 päivää. Makarska on Makarskan rivieran suurin lomakohde. Normaalisti en olisi välttämättä halunnut matkustaa juuri suurimpaan turistikeskittymään, mutta toukokuussa sesonki on vasta aluillaan, joten oletin Makarskan olevan sopivan rauhallinen tuohon aikaan vuodesta. Oikeassa olin, sesonki oli vasta aluillaan eikä muita turisteja ollut paljoakaan. Tähän kuului myös muuan huono puoli kuten se, ettei kaikki ravintolat olleet vielä auki eikä rannalle oltu tuotu vielä aurinkotuoleja (ne tuotiin kolme päivää ennen lähtöämme, kun ilma lämpeni sopivaksi auringonottoon). 

Makarska on 15 000 ihmisen asuttama kaupunki noin 60 kilometrin päässä Splitistä. Makarska kuuluu Makarskan rivieraan, joka on 50 kilometrin mittainen kaistale rannikkoa ja johon kuuluu useita lomakyliä Makarskan ollessa suurin ja vilkkain. Makarskan ravintolat ja huvitukset keskittyvät rantakadulle sekä satamaan ja sen viereiseen vanhaankaupunkiin, josta löytyy museoita (kaupunginmuseo ja simpukkamuseo), kirkkoja, pikkuputiikkeja ja ravintoloita. Luin ennakkoon, että Makarskassa on myös klubeja ja yökerhoja, mutta toukokuussa en sellaisia missään havainnut. Muutenkin meno oli varsin rauhallista. Kaikki ravintolat eivät olleet avanneet oviaan ja ne, jotka olivat, ammottivat usein tyhjyyttään. Kaikkiin ravintoloihin ei vain riittänyt vielä toukokuussa asiakkaita. Loppulomasta turisteja saapui koko ajan lisää ja viimeisenä viikonloppuna alkoi Makarskassa olla ihan eri tavalla elämää kuin viikkoa aiemmin.





Makarskassa on paljon korkeuseroja, koska Makarskan vieressä kohoaa jylhä 1762 metriä korkea Biokovon vuoristo. Satama ja ranta-alue on tasaista ja helppokulkuista, mutta heti kauemmas rannasta mennessä alkaa olemaan korkeuseroja. Meidän huoneistomme ei ollut kuin muutaman sadan metrin päässä  vanhastakaupungista, mutta silti nousu oli huima eikä huoneistosta viitsinyt lähteä tuosta vain kipaisemaan alhaalla rannalla tai satamassa. Minä sentään olen 30-vuotias kohtuullisessa kunnossa oleva naisihminen ja silti huoneistolle kapuaminen tuntui raskaalle. 50-vuotiaasta äidistäni se tuntui superraskaalle. Kartalla välimatka rantaan ja vanhaankaupunkiin näytti todella lyhyelle, mutta todellisuudessa ylämäki tekee taivalluksesta huomattavan paljon raskaampaa.  Kroatia on muutenkin vuoristoista seutua ja tämä näkyi myös liikkuessa muualla. Splitin ja Makarskan välinen 60 km välimatka kestää linja-autolla 1,5-2 tuntia, koska maasto on niin vuoristoista. Kroatiassa välimatkat voivat olla lyhyet, mutta vuoristoisen maaston vuoksi liikkuminen paikasta toiseen kestää yllättävän kauan. Tämä tuli todettua retkillämme Krkaan, Mostariin ja Dubrovnikiin. Suomessa on tottunut siihen, että paikasta A paikkaan B hurautetaan moottoritietä matkanopeuden ollessa 100km/h. Kroatiassa keskinopeus on luultavasti 60km/h luokkaa.



Makarskan ranta on kirkasvetinen pikkukiviranta. Rantakatua pitkin voi kävellä pitkän matkaa. Rantakadun varrella on ravintoloita, kahviloita, rantakrääsämyymälöitä sekä  kojuja, joissa myydää laventelituotteita. Alkulomasta ranta ammotti tyhjyyttään ja vain harva oli vielä tuolloin päätynyt paistattelemaan aurinkoa rannalle. Loppulomasta rannalle tuotiin aurinkotuolit, ilma lämpeni huomattavasti ja turistit valtasivat rannan. Uimaan mennessä suositellaan käyttämään uimakenkiä, koska vedessä voi olla merisiilejä. Rantakojuissa myydään uimakenkiä halvalla, olisinko maksanut omistani jotain 5-8 euroa.




Laventelituotteita myyvä koju

Makarskassa on hyvät mahdollisuudet lenkkeilyyn. Rantakatu on useamman kilometrin mittainen. Lisäksi kannattaa käydä kävelemässä uimarannan ja sataman välinen niemenkärki, joka on kaunista seutua. Niemellä näytti viihtyvän myös nudisteja sekä ilmeisesti villinä eläviä kissoja. Kissoilla oli ruokakupit ja juomakuppi, joten ilmeisesti heistä joku huolehtii, vaikkei ketään lähistöllä asukaan. Sataman päädystä Osejava-hotellin kohdalta lähtee lenkkipolku muihin lomakyliin. Lähimpään lomakylään Tučepiin on matkaa viitisen kilometriä. Matkan varrella voi ihailla metsämaisemia ja kallioista rantaa. Me kävimme kävelemässä metsän siimeksessä, mutta emme menneet ihan Tučepiin saakka.








Sää Makarskassa ei ollut alkuun yhtään sen kummoisempi kuin Splitissä. Oli pilvistä ja monena päivänä satoikin. Onneksemme retkipäivinä oli hyvät ilmat eikä retkillä tarvinnut kastua. Lämpimät kesäkelit saavuttivat Makarskan 3 päivää ennen kotiinlähtöämme, mutta sitä ennen piti kärsiä kaksi erityisen kylmää ja kolkkoa lomapäivää. Nuina kylminä päivinä kävimme kävelylenkeillä sadevaatteissa sekä lämmittelimme huoneistossa vilttien alla villasukat jalassa. Yhtenä yönä oli myös kova ukkonen. Siihen ei voinut olla heräämättä, koska ikkunat helisivät joka kerta kun ukkonen jyrähti. Seuraavana aamuna oli ukkonen ja sade mennyt ohi, mutta tuuli oli ihan valtava. Huoneistomme omistajapariskunnan mukaan tuulet olivat parhaimmillaan olleet myrskyn luokkaa. Aloin olla jo aika kyllästynyt "rantalomaamme", mutta onneksi sää kääntyi parempaan viimeisiksi päiviksi. Viimeiset 3 lomapäivää olivat aurinkoisia ja lämpötila reilusti 20 asteen paremmalla puolella. Nautiskelin pari päivää lämmöstä rannalla aurinkotuolissa kirjaa lukien ja meressä uiden. Parasta lomalla on rentoutuminen meren äärellä hyvä kirja seurana.




Kroatian The Juttu ruokarintamalla on merenantimet. Minä kalamiehen tyttärenä olen syönyt lapsesta saakka ihan tarpeeksi kalaa, joten sitä en mielellään ravintolassa syö edes ulkomailla. Pitäydyin siis loman ajan muissa ruuissa.  Aitoa kroatialaista ruokaa kohtuuhintaan saa erilaisista konoboista. Me päädyimme syömään useamman kerran yhdessä vanhankaupungin konobassa, koska siellä ruoka oli todella edullista ja maukasta. Tämä halpa ja meidän mielestämme hintalaatusuhteeltaan hyvä konoba on nimeltään Decima. Decima ei todellakaan ole miljööltään erikoinen ja ruoka-annokset ovat paljoltikin perinteistä kotiruokaa. Me tilasimme aina päivän menusta simppeliä perusruokaa kuten lihakastiketta pastalla tai maksakastiketta perunoilla.

Vähän parempaa ja fiinimpää ravintolaa etsivien kannattaa suunnata ravintola DiVinoon rantakadulle tai ravintola Mirakuliin, joka sijaitsee rantakadun ja sataman välimaastossa. Molemmissa ravintoloissa on panostettu sisustukseen, ruoka-annosten esillepanoon, ruokien laatuun ja jopa tarjoilijat ovat ystävällisiä. Kaikki tarjoilijat nimittäin eivät todellakaan ole ystävällisiä Kroatiassa. Kävimme eräässä rantabaarissa pariin otteeseen jäätelöllä ja ihmettelimme kovasti miten paikka voi olla niin suosittu, vaikka tarjoilijoiden naamat olivat koko ajan näkkärillä. Ei hymyn häivää kenelläkään. Ihmeellistä miten asiakkaita riitti paikassa. Myös muutamalla bussikuskilla ja leipomon myyjällä oli hiukan palveluasenteessa parantamisen varaa, mutta ne olivat lähinnä huvittavia. Onneksi tapasimme myös monen monta todella asiallista ja ystävällistä tarjoilijaa ja myyjää.

Kroatiassa vieraillessa kannattaa tutustua paikallisten leipomoiden, pekaroiden antiin. Minä kävin lähes päivittäin ostamassa jotain pikkupurtavaa lähipekarasta. Pekaroista ei yleensä löydy hienoja leivoksia vaan lähinnä erilaisia pullia ja suolaista purtavaa sekä tuoreita leipiä. Oiva apu pikkunälkään on rullalle kääritty pizza, joka on maustettu tonnikalalla tai kanalla. Söin myös useamman kerran loman aikana jauhelihapiirakkaa, joka oli todella hyvää. Joka kerta maha tuli kipeäksi, mutta silti hain vain lisää piirakkaa aina pikkunälän yllättäessä. Fiksua.


Salaattilounas DiVinossa.

Maukas lihakastike Konoba Decimassa. Hinta vain 5€.

Pitihän kerran loman aikana pizzaakin syödä. Arvatkaa kumpi oli kalliimpi, iso limu vai pizza? Pizza alle 5€, limukka 6€.

Lomasään parannuttua loman loppua kohden päätimme lähteä päiväristeilyllä käymään lähisaarilla Bračilla ja Hvarilla. Satamassa on muutama nätin näköinen laiva, jotka järjestävät päiväristeilyjä lähisaarille sekä muutama ei niin nätin näköinen laiva samaan tarkoitukseen. Laivaretkiä myydään sekä satamassa laivan edessä että rantakadulla kojuissa. Olimme kuulleet kehuja Calypso-laivasta, mutta se ei tehnyt enää retkiä meille sopivina päivinä. Lopulta menimme laivaretkelle sellaisella ei niin nätillä laivalla nimeltä Makarski Jadran. Edellisenä päivänä rannalla maatessa lipui samainen laiva ihan rannan viertä huudattaen musiikkia niin, että korvat soi rannalla saakka. Tuolloin mietin olikohan retkelle lähtö sittenkään hyvä päätös. Loppujen lopuksi retki oli todella onnistunut ja laiva oli varsin siisti ulkonäöstään huolimatta. Retkihintaan kuuluu ilmainen viini ja raki -tarjoilu sekä kalalounas. Suurimmalle osalle osallistujista itse risteily ja juomatarjoilu taisi olla tärkein syy retkelle osallistumiseen. Dj, joka ilmeisesti on laivan kapteeni ja tunnettu siitä että huudattaa musiikkia korviahuumaavan isolla äänellä rannan läheisyydessä, soitti monen eri maan kappaleita. Tulipa siellä ruotsalaista Abbaakin, mutta ei yhtään Suomalaista kappaletta. Monet kappaleet kuulostivat Euroviisubiiseiltä, mutta oli mukana myös paikallista poppiakin. Eikä musiikki pauhannut koko aikaa volyymit kaakossa, kuten pelkäsin. Vain silloin kun lähestyttiin rantaa ja piti näyttää kuin mahtava meno meillä laivassa on.




Viini virtasi ja sai matkustajien tanssijalan vipattamaan.

Kävimme laivaretken aikana Hvarin saaren Jelsassa piipahtamassa sekä muutaman tunnin pysähdyksen Bolill Bračin saarella. Jelsa oli toukokuussa vielä uinuva pikkukylä eikä turisteja ollut juurikaan. Katuja kunnostettiin ja kaikkialla oli siistiä ja kaunista. Oikein idyllinen ja rauhallinen paikka. Bolissa olikin enemmän aikaa tutustua kaupunkiin. Bol on Bračin vanhin kaupunki ja kuuluisa Zlatni Rat -rannastaan. Zlatni Rat -ranta sijaitsee noin kilometrin päässä Bolin keskustasta ja satamasta. Rantaa on kehuttu Kroatian ja jopa maailman kauneimmaksi. Hiukan ehkä liioittelun makua! Käppäilin toki rannalle ja totesin, että nättihän se on. Tarkoituksena oli jäädä hetkeksi nauttimaan auringosta, mutta rannalla tuuli niin mahdottomasti,ettei siellä ollut miellyttävä olla. Päätinkin lähteä samantien takaisin keskustaan. Voinpahan kuitenkin sanoa käyneeni rannalla, vaikkakin vierailuni oli varsin lyhyt.


Jelsa, Hvar

Jelsa, Hvar


Jelsa, Hvar

Bol, Brač

Tuulinen Zlatni rat, Bol, Brač


Kroatian matkaa suunnitellessa oli tarkoitus viettää osa lomasta Splitissä ja loput jossain rantalomakohteessa. Ensin mietimme rantalomakohteeksi Hvarin tai Bračin saarta, mutta päätimme, että parempi jäädä rantalomalle mantereelle, jolloin on helpompi käydä päiväretkillä eri paikoissa. Tämä oli hyvä päätös. Löysimme Makarskasta Atlas nimisen retkenjärjestäjän, jolta ostavat retkiä myös pakettimatkanjärjestäjät kuten Apollomatkat. Atlaksella on toimisto Makarskan satamakadulla uimarannan puoleisessa päädyssä. Retkivalikoima on laaja sisältäen retkiä muun muassa Biokovo-vuoristoon, Dubrovnikiin, Mostariin, Plitvicen kansallispuistoon, Krkan kansallispuistoon, Bračin saarelle, Hvarin saarelle ja Splitiin. Me kävimme retkillä Dubrovnikissa ja Mostarissa. Retkiä myytiin puolet halvemmalla rantakadulla, mutta halusimme ostaa retket luotettavamman oloiselta yritykseltä. 

Makarska oli loistava tukikohta retkillä käymiseen. Toki olisimme voineet vuokrata auton ja kulkea samat paikat läpi itse omalla vuokra-autolla, mutta minä en halunnut vuokrata autoa, koska stressaan ajamisesta enkä halunnut tällä kertaa pilata lomafiilistä stressaamalla. Retkillä käyminen on helppoa ja huoletonta eikä edes kovin kallista. Molemmat tekemämme kokopäiväretket maksoivat alle 60€, samoin kuin Splitissä tekemämme retki Krkan kansallispuistoon. Ei paha hinta koko päivän retkestä. 

Makarskasta ja Kroatiasta jäi hyvä fiilis. Kroatia on maana todella kaunis. Rannat on kauniita ja kirkasvetisiä (paitsi se yksi Splitin ranta), ihmiset pääsääntöisesti ystävällisiä, hintataso kohtuullinen ja luonto on upea. Ainoa mikä jäi kaihertamaan oli lomamme ajankohta toukokuu. Älkää matkustako toukokuussa Kroatiaan, jos kaipaatte takuuvarmaa lämpöä. Toisaalta ilmasto oli juuri sopivan viileä retkillä käymiseen eli aktiivilomaan toukokuu voikin olla juuri sopiva aika. 



Kommentit

  1. Olipa kiva lueskella mietteitäsi Makarskasta. Itse olen suuntaamassa tuonne syyskuussa ja odotan innolla pääseväni noihin kauniisiin maisemiin. Vähän jännittää syömiset, kun gluteenittomia sapuskoja tartten, mutta lihalla/kalalla ja kasviksilla päästään jo pitkälle. Mahtaako paikallisista leipomoista löytyä mtn gluteenittomia herkkuja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leipomoista ei gluteenittomia tuotteita löytynyt, mutta joissain kaupoissa oli pieni gluteeniton osasto. Ravintoloissa on hyvin gluteenitonta tarjontaa, jos peruna tai riisi kelpaavat lisukkeeksi. Gluteenittomia versioita esimerkiksi pizzasta tai pastasta ei tullut vastaan. Oikein ihanaa lomaa sinulle!

      Poista
  2. Hyödyllinen matkakertomus iäkkäälle omatoimimatkaajalle ja vieläpä toukokuussa tehtävälle matkalle Makarskaan. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että kertomuksesta on ollut hyötyä ja onnittelut oivallisesta matkakohdevalinnasta!

      Poista
  3. Ihanaa, että löysin blogisi. Tämä oli juuri se täydellinen opas/omakohtainen kokemus kertomus, mitä etsinkin. Tosin, olemme jo ehtineet varata matkan 10. toukokuuta, eli nautimme saatavilla olevista mahdollisuuksista. Kiitos paljon! Mia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikein ihanaa reissua teille! Jos ei lomaltaan kaipaa läkähdyttävän kuumia hellepäivä ja vain pelkästään rannalla öllöttelyä niin varmasti viihtyy Kroatiassa myös toukokuussa. Toukokuussa on myös tilaa suosituimmilla nähtävyyksillä. Olen kuullut, että esimerkiksi Krkan ja Plitvicen kansallispuistot ovat tupaten täynnä turisteja keskikesällä. Toukokuun matkailussa on siis puolensa. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit