Keväinen pyrähdys Splitiin

Aloitin tänä vuonna oman kesäni jo toukokuussa viettämällä kahden viikon kesäloman keväisessä Kroatiassa yhdessä äitini kanssa. Ensimmäiset 4 päivää vietimme Splitissä ja lopun loman Makarskan rantalomakohteessa. Toukokuussa sää Kroatiassa on vielä hiukan (lue: todella) epävakainen. Splitissä taisi sataa joka ikinen päivä jossain vaiheessa. Onneksi välillä pilkahti myös aurinko, koska muuten olisi mielialakin saattanut synkentyä. Lämpöasteita oli kuitenkin koko ajan noin 20.

Split on 220 000 ihmisen asuttama kaupunki ja toiseksi suurin kaupunki Kroatiassa. Split ei siis missään nimessä ole suurkaupunki vaan kutakuinkin oman kotikaupunkini Oulun kokoinen väkiluvultaan. Splitin keskustaan kuuluu Splitin satama, sen vieressä sijaitseva rantakatu Riva sekä Splitin vanhakaupunki Diocletianuksen palatseineen. Ainakin tämän alueen itse mielsin kaupungin keskustaksi, koska oikeastaan muualla ei erikoista nähtävää ollutkaan. Vanhasta kaupungista löytyy ravintoloita, matkamuistomyymälöitä, museoita ja vaateliikkeitä sekä yllin kyllin vanhoja rakennuksia ja kapeita kujia. 





Rantakatu Riva on siisti katu, jonka varrella on paljon ravintoloita ja kahviloita. Riva on päällystettu valkoisilla laatoilla, joita on käytetty myös Yhdysvaltojen Valkoisen talon rakentamiseen. Laatat ovat kalkkikiveä ja peräisin läheiseltä Bracin saarelta. Riva kadulla on oma ominaishaju, jota luulin ensin kalan hajuksi. Eräs matkaopas kuitenkin osasi kertoa, että haju on oikeasti suolan haju. Ihan sama mikä haju oli, ei sitä tuoksuksi voinut sanoa. Joka paikassa rantakatua hajua ei kuitenkaan esiintynyt. Huoneistomme omistaja ei suositellut ruokailemaan Rivan ravintoloissa, koska hinnat ovat korkeat eikä ruoka ole yhtä laadukasta kuin monessa muussa ravintolassa. Kahvilla ja drinkeillä käymiseen rantakatu on kuitenkin oiva paikka.

Splitin vanhassakaupungissa löytyy jonkin verran vaateliikkeitä pitkin poikin kapeita kujia. Shoppailukatuna tunnetuin on Marmontova, josta löytyy erilaisia vaateliikkeitä. Elintarvike- ja matkamuisto-ostoksia voi tehdä parhaiten Stari Pazar -torilla ja sen ympäristössä. Omaan silmääni vanhankaupungin shoppailumahdollisuudet olivat aika vaatimattomat. Himoshoppaajan kannattanee suunnata johonkin vanhankaupungin ulkopuolella olevaan ostoskeskukseen. Näitä ovat JokerCity Center One ja Mall of Split ostoskeskukset

Rantakatu Riva







Positiivisin asia Splitissä on mielestäni vanhan kaupungin vieressä sijaitseva Marjanin niemimaa ja kukkula. Vietin joka päivä useamman tunnin kukkulan lenkkipolkuja tallustellen ja maisemia ihaillen. Kukkulalta löytyy muutama vanha rakennus, jotka ovat olleet kirkkoja aiemmin. Marjanin niemimaalla on rannan tuntumassa myös muutama kaunis ranta. Marjan kukkula on paikallisten kovassa suosiossa ulkoilumaastona enkä yhtään ihmettele miksi. Mieli lepää kauniissa maastossa lenkkeillessä.

Jos lenkkeily ei kiinnosta, suosittelen kuitenkin kiipeämään portaita pitkin kukkulan ensimmäiselle ja parhaimmalle näköalapaikalle. Näköalapaikalle pääsee portaita pitkin vanhan kaupungin Trg republike -aukion kupeesta. Näköalapaikalla sijaitsee kiva kahvila, jossa voi nauttia virkistävän juoman ja hengähtää hetken portaiden kiipeämisen jälkeen. 

Splitin keskusta kuvattuna Marjan kukkulan näköalapaikalta



Näköalapaikalta lähtee kiva pieni ylämäki kohti kukkulaa

Pian tie muuttuu hiekkapoluksi ja loiva ylämäki jatkuu muutaman mutkan kautta aina kukkulan laelle saakka




Marjan kukkulalla on suuria korkeuseroja ja tiet ovat mutkaisia. Ihmettelen kovasti kroatialaista kulttuuria olla laittamatta suojakaiteita juuri minnekään. Toisaalta koko Dalmatian rannikko on yhtä vuoristoa ja korkeuseroja on joka paikassa, joten suojakaiteita pitäisi olla joka paikassa. Paikalliset ovat kaiketi tottuneet pitämään itse huolta siitä, etteivät tipu jyrkänteeltä. Pumpulissa kasvaneelle suomalaiselle meinasikin käydä vahinko. Poseerasin valokuvaan ja aloin keräämään kasaan valtoimenaan tuulessa heiluvaa sadeviittaani. Pyörin ja hyörin ja koitin saada sadeviitan aisoihin, kunnes äitini karjaisi, että nyt pois siitä reunalta. Olin liikkunut koko ajan lähemmäs jyrkkää reunaa, josta oli ainakin viiden metrin suora pudotus rannalle. Säikähdin todella kovasti, koska en ollut tajunnut ollenkaan, että seikkailen noin lähellä reunaa. Voin nykyisin hyvin ymmärtää, miten ihmiset tippuvat kalloilta ottaessaan selfieitä. En ole varmaan ikinä aiemmin tuntenut oloani niin tyhmäksi.

Lähdimme samaisena illalla kapuamaan vanhankaupungin kellotorniin ja voin kertoa, että aiemman kauhukokemuksen jälkeen kuumotti kivuta portaita ylös kellotornin huipulle. Normaalistikin olisin pelännyt portaita, mutta päivän kokemusten jälkeen olin kauhusta kankea. Olin ihan varma, että onneni kääntyy ja portaat sortuvat altani tai joku toinen turisti vahingossa tönäisee minut kaiteen yli. Ylhäälle kuitenkin päästiin ja voin ehdottomasti suositella kellotorniin kipuamista. Ylhäällä odottaa mahtavat maisemat!


Kellotorni


Kellotornin sisäänkäynti vanhassakaupungissa









Toukokuussa Splitissä oli varsin rauhallista. Aasialaisia turisteja toki oli, mutta eurooppalaiset turistit eivät olleet vielä saapuneet Splitiin sankoin joukoin. Ravintoloissa oli tilaa eikä missään ollut ruuhkia. Rauhallisuuden vuoksi toukokuu voi olla hyvä aika lomailla Splitissä, mutta epävakainen ja sateinen sää ei saa minua suosittelemaan kevättä matka-ajaksi. Itse ainakin olen niin aurinko-orientoitunut ihminen, että onnistuneelta lomalta vaadin auringonpaistetta. Sateinen ja pilvinen sää saa valitettavasti mieleni synkäksi.

Vaikka sää ei ollut varsin kesäinen, kävimme katsomassa vanhankaupungin lähintä rantaa, Bacvicea. Ranta sijaitsee niin sanotusti sataman takana. Olin kuullut Kroatian kauniista rannoista ja kirkkaista vesistä. Tämä ranta ei kuvastanut kumpaakan noista. Suosittelen ehdottomasti suunnistamaan mieluummin Marjanin niemimaan rannoille. Kävelyretkillä näimme muutamankin rannan, jotka olivat huomattavasti viihtyisämmän näköisiä kuin Bacvicen ranta. Jos ei halua kävellä, pääsee Marjanin niemimaalle myös linja-autolla numero 12 Rivan Trg republike -aukion puoleisesta päädystä.

 

Yhteenvetona sanottakoon, että Splitissä oli mukava käydä, mutta en jaksaisi viihtyä siellä kovin pitkää aikaa. 4 päivää oli juuri sopiva aika, viikossa olisin jo pitkästynyt varsinkin sään ollessa mitä oli. Splitin satamasta pääsee helposti laivalla lähisaarille ja sataman vieressä olevalta linja-autoasemalta pääsee huokeaan hintaan vaikka naapurimaihin. Ainakin Bosnia-Hertsegovinan Mostariin lähti linja-autoja. Suosittelenkin Splitin loman yhdistämistä naapurimaahan tai rantalomaan joko lähisaarilla tai johonkin Makarskan rivieran useista lomakylistä.

Lopuksi pitää vielä varottaa Splitin lentokentästä. Se on todella pieni ja jopa off seasonilla kentällä sai jonottaa turvatarkastukseen puolisen tuntia. Matkailu on Kroatissa suuressa nousussa ja Splitin lentokenttää käytetään hyvinkin aktiivisesti kesäkaudella, joten toivon todella, että lentokenttää laajennetaan ja palveluja kehitetään. Splitistä lähtiessänne saapukaa siis ajoissa kentälle. Me emme lähteneet Splitistä suoraan kotiin vaan jatkoimme matkaa Makarskaan viettämään rantalomaa. :)




Kommentit

Suositut tekstit