Pikavisiitti Dubrovnikiin

Löysimme Makarskasta Atlas nimisen retkenjärjestäjän, joka vaikutti luotettavalle. Rantakadun kojuissa myytiin retkiä puolet halvemmalla, mutta päätimme ostaa retket Atlakselta, koska sitä käyttävät monet pakettimatkanjärjestäjät kuten Apollomatkat, joten ajattelimme, ettei retket voi olla huonoja. Retkiä järjestetään sekä englanniksi että saksaksi. Monet oppaat puhuivat myös ruotsia. Kävimme Atlaksen kautta Dubrovnikissa päiväretkellä. Vaikka etäisyys ei ole kilometreinä kuin 150, tekee vuoristoinen maasto sen, että istuimme linja-autossa huomattavan pitkän aikaa sekä mennessä että palatessa. Mikäs siinä oli istuessa, koska  näkymät olivat mukavat. 


Dubrovnik sijaitsee Kroatian eteläkärjessä ja se lähiympäristöineen on maantieteellisesti erillään muusta Kroatiasta. Dubrovnikia ympäröi Bosnia-Hertsegovina. Passi pitää siis olla mukana, kun Dubrovnikiin suuntaa maanteitse. Rajanylitysapaikoilla ei onneksi joudu paljoa jonottamaan vaan ylitys luonnistuu jouhevasti ja aikaa tuhlaamatta. Dubrovnikin kaupunki on syntynyt jo 600-luvulla. Alkuun paikalla on ollut pieniä kyliä, jotka ovat ajan saatossa muodostuneet yhdeksi kaupungiksi ja kaupunkia suojaamaan on rakennettu sitä suojaava muuri. Dubrovnik oli vuosisatojen ajan nimeltään Ragusa. Keskiajalla Ragusa oli itäisen Adrianmeren ainoa kaupunkivaltio ja erittäin varakas sellainen. Varakkuutensa ansiosta se pystyi pysymään itsenäisenä (maksamalla itsenäisyydestään). Ragusan tasavalta oli ensimmäinen Euroopan valtio, joka lakkautti orjakaupan vuonna 1418 ja oli maailman ensimmäinen valtio, joka tunnusti Yhdysvaltojen itsenäisyyden.

Nykyisin Dubrovnik tunnetaan parhaiten sen muurein ympäröidystä  vanhastakaupungista, joka on Unescon maailmanperintökohde. Vanhakaupunki koki suuria vaurioita Kroatian sodan aikana 1991-1992, kun kaupunkia piiritettiin. Nykyisin vauriot on korjattu ja kesäaikaan vanhakaupunki vilisee turisteja. Vanhassakaupungissa on kuvattu sekä Game of Thrones -sarjaa että uusinta vielä julkaisematonta Star Wars -elokuvaa. Myös kuvauspaikkana oleminen on tuonut lisää turisteja Dubrovnikiin. Vanhassakaupungissa myydään muun muassa kävelykierroksia Game of Thrones tai Star Wars henkeen tutustuen niiden kuvauspaikkoihin.






iväretkemme aikana kerkesimme tutustua vain Dubrovnikin vanhaankaupunkiin. Dubrovnikissa saavuimme suoraan vanhankaupungin pile-portille, jossa saimme oppaaksemme paikallisen miehen. Hän puhui todella nopeasti ja paljon. Minulta meni puolet hänen jutuistaan ohi korvien. Kävelimme pitkin vanhaakaupunkia ja tutustuimme lähinnä kirkkoihin ja luostariin sekä maailman vanhimpaan apteekkiin. Meillä oli käytettävissä hyvin rajallinen määrä aikaa Dubrovnikissa ja minua harmittaa, että opas vei aikaamme niin kauan varsinkin kun hän puhui niin nopeasti etten saanut kaikesta selvää eikä kirkot ja luostarit ja niiden pikkutarkka historia ole minun juttuni muutenkaan. Enemmän minua olisi kiinnostanut eri uskontoryhmien yhteiselo kaupungissa sekä vanhassakaupungissa ollut ghettoalue, josta opas kertoi vain vähän.

Tässä herra Opas kertoo meille jotain Dubrovnikin historiasta.

Joku oli ajatellut "outside of the box" ja päättänyt että hänet haudataan seinälle! Siellä hän kököttää arkussaan katonrajassa.



Oppaan lopetettua kierroksensa ja meidän päästessä itsekseen tutustumaan kaupunkiin, oli meillä aikaa enää alle kaksi tuntia ja syödäkin piti jossain vaiheessa. Päätimme lähteä  köysiradalla 412 metriä korkealle Srd-vuorelle. Alkuperäinen käysirata tuhoutui Kroatian sodassa ja uusi köysirata on valmistunut vasta vuonna 2010. Kävimme siis ihailemassa vanhaakaupunkia korkeuksista. Suosittelen ehdottomasti. Meno-paluulippu köysiradalle maksoi noin 9€. Vuoren huipulla on vuonna 1808 rakennettu Fort Imperial -linnake ja linnakkeen sisällä museo, joka kertoo Kroatian sodasta. Museo on pääsymaksuton. Me kävimme huipulla vain ottamassa kuvia ja syömässä huikeissa maisemissa erittäin hyvää ruokaa. Heti ruokailun jälkeen jouduimme lähtemään käysiradalla takaisin alas vanhaankaupunkiin ja kiireellä kipittämään takaisin bussille.



Mitä meiltä jäi sitten  näkemättä? No lähes kaikki! Ehdottomasti olisi pitänyt olla Dubrovnikissa vähintään yksi yö, jos ei jopa useampia. Minun mielestäni Dubrovnik vaikutti huomattavasti mielenkiintoisemmalle kaupungille kuin esimerkiksi Split, jossa vietimme 4 yötä. Toisaalta erään tuttuni kanssa jutellessa hän taas kertoi tykänneensä paljon enemmän Splitistä. Makuasioita, joista ei voi kiistellä. Jos olisi ollut useampi päivä aikaa, olisi Vanhassakaupungissa voinut ottaa pitemmän opastetun kävelykierroksen ja käydä rauhassa läpi suurimmat nähtävyydet tai sitten käydä itsekseen kartan mukaan juuri niillä nähtävyyksillä millä haluaa. Nyt me lähinnä juoksimme vanhankaupungin läpi oppaan kanssa. Harmittaa ihan älyttömästi. Mutta toisaalta onko tämä hyvä syy palata Dubrovnikiin, koska en nähnyt vielä kaikkea? :) 

Vanhaakaupunkia ympäröiville muureille olisi voinut kiivetä ja kiertää vanhakaupunki muurien päällä. Reitti on parin kilometrin mittainen, jos muurin kiertää kokonaan. Sinne olisin halunnut, mutta alle kaksi tuntia ei olisi mitenkään riittänyt muureille kiertelyyn yhtä hartaasti paikkoja katsellen ja kuvaillen kuin olisin halunnut. Lisäksi pääsylippu oli sen verran kallis (noin 15€), ettei sitä viitsinyt maksaa vain sen vuoksi, että pääsee juoksemaan muurin ympäri. Vanhassakaupungissa on myös useita museoita, joissa olisi voinut vierailla.


Vanhassakaupungissa todella huomasi kuinka suosittu vierailukohde se on. Vaikka kesäsesonki ei ollut toukokuussa vielä kunnolla alkanut, oli vanhakaupunki ammuttu täyteen turisteja. Kirkkoihin ja luostareihin tutustuessa piti jonottaa kiertääkseen ne läpi. Vanhassa apteekissa (joka ei ollut edes kovin kiinnostava) meni jonotukseen enemmän aikaa kuin itse apteekin sisällön tutustumiseen. Varautukaa siis väenpaljouteen Dubrovnikissa sesonkiaikaan vieraillessa.





Loppukaneettina sanottakoon, että älkää lähtekö Dubrovnikiin vain päiväretkelle vaan viettäkää kaupungissa ainakin pari päivää. Muutaman tunnin vierailulla ei saa kuin pahan mielen, koska niin paljon jää näkemättä.

Kommentit

Lähetä kommentti

Suositut tekstit