Kotor - Montenegron helmi

Lennettyämme Dubrovnikiin ja oltuamme siellä pari yötä suuntasimme kohti Montenegroa. Saavuimme sateiseen Kotoriin illansuussa. Jo linja-automatkalla saimme ihailla Kotorinlahden upeita maisemia. Edes synkkä sateinen sää ei saanut häivytettyä Kotorinlahden kauneutta. Valitettavasti en ole tarpeeksi hyvä ilmaisemaan itseäni kirjallisesti, joten Kotorinlahden kauneuden kuvailu jää vaillinnaiseksi. Totean vain, että Kotorinlahti on yksi kauneimpia paikkoja, joissa olen käynyt. Henkeäsalpaavan kaunista. Tätä kirjoittaessakin tunnen sykähdyksen rinnassa Kotorinlahtea muistellessa.





Hylätty hotelli Kotorin parhaalla paikalla



Kotorin vanhakaupunki on pieni ja idyllinen. Päivisin vanhaakaupunkia kiertävät risteilyalusten turistit, mutta toukokuun lopulla heitä ei ollut vielä haitaksi asti. Vanhakaupunki on hetkessä kierretty, muttei se haitannut. Jaksoin kierrellä samoja katuja kaikki neljä Kotorissa viettämäämme päivää eikä kadut tulleet pitkästyttäviksi. Välillä istahdimme kahvilaan kakkupalalle ja kahville (välillä kahvi lipsahti siideriksi, mutta haitanneeko tuo) seuraamaan aasialaisturistien kameroiden sarjatulta. Iltaisin seurasimme auringonlaskua rantaravintolassa syödessämme.

Kotor ei ole Montenegron halvinta aluetta, mutta siitä huolimatta hintataso on selkeästi halvempi kuin Kroatiassa. Tämän vuoksi Montenegrossa tuli istuttua ravintoloissa ja kahviloissa enemmän kuin koskaan lomien aikana. Hintatietoisen (=pihin) matkaajan suosikkeja ovat halvat maat, joissa ei tule morkkista ravintoloissa syömisestä ja kahviloissa istumisesta. Laskin, että Montenegrossa kului rahaa päivää kohden noin kolmanneksen vähemmän kuin Kroatiassa. Löysimme mukavan rantaravintolan (Konoba Akustik) vanhankaupungin ulkopuolelta. Halvimmillaan ruoka-annoksen sai tässä ravintolassa alle 6 eurolla.







Kotorin ainoa suositukseni (sen jälkeen, kun suosittelen ehdottomasti vierailemaan siellä) on vanhankaupungin kupeessa olevalle linnoitukselle kiipeäminen. Vuoren rinteellä sijaitsevalle linnoitukselle pääsee nousemalla 1350 porrasta. Sanomattakin on selvää, että ylhäällä linnoituksella maisemat Kotorinlahdelle ovat upeat! Jos pelkää, ettei kunto riitä, kannattaa silti lähteä kiipeämään, koska maisemat ovat upeat jo paljon linnoitusta alempanakin. Kesäaikaan en suosittele kiipeämään portaita kuumimpaan aikaan päivästä. Mukaan kannattaa ottaa tarpeeksi juotavaa, portaiden nousuun sopivat jalkineet ja mukavat vaatteet. Näkyi portaita kapuavan muuan korkokenkäinen turistikin, mutta en usko nousun olleen miellyttävä kokemus niissä koroissa. Itse olin varustautunut lenkkareilla ja urheiluvaatetuksella. Ehkä hiukan liioiteltua, mutta päätin ottaa portaiden nousun urheilun kannalta. Portaiden kiipeäminen oli oikein mukava sykettä nostava urheilusuoritus. Vähemmälläkin sykkeiden nostolla pääsee kun muistaa pitää tarpeeksi monta valokuvaustaukoa.








Normaalisti ihastelen matkakohteita, joista löytyy kristallinkirkas vesi ja upeita hiekkarantoja. Kotorista nämä puuttuvat, mutta silti rakastuin Kotoriin. Kotorissa voi uida pienellä rantakaistaleella vanhankaupungin ulkopuolella, muttei se ole tämän matkakohteen SE juttu. Kotorin juju on Kotorinlahden kauneus ja kaupungin rauhallinen tunnelma. Huom. emme olleet liikenteessä pahimpaan sesonkiaikaan ja majoituimme vanhankaupungin ulkopuolella rauhallisella alueella. Olen lukenut monia kirjoituksia siitä kuinka Kotor on liian turistisoitunut nykypäivänä. Me olimme reissussa touko-kesäkuun vaihteessa enkä itse kokenut häiritsevänä turistien määrää. Toki turisteja oli paljon, varsinkin niinä päivinä, kun satamaan lipui risteilyalus, mutta minusta oli ennemminkin hauska seurata muita matkailijoita kahvilasta tai ravintolasta käsin. Vanhankaupungin ulkopuolella oli rauhallista myös risteilyaluksen ollessa satamassa.

Jos kiinnostuit Kotorista, kerrottakoon, että sinne on suhteellisen helppo matkustaa. Kotor on helposti saavutettavissa Dubrovnikin kautta. Dubrovnikiin pääsee suorilla lennoilla Helsingistä ja Kotoriin pääsee Dubrovnikista linja-autolla. Bussilippu Dubrovnikista Kotoriin maksoi 145,30 kunaa. Paluulippu Kotorista ostettuna maksoi 20 euroa. Matkaa näiden kahden kaupungin välillä on vain 90 kilometriä, mutta menomatkamme kesti 4 tuntia jouduttuamme jonottamaan rajalla kaksi tuntia. Paluumatkalla jouduimme jonottamaan rajalla huomattavasti lyhyemmän aikaa ja matkan kesto oli kuta kuinkin 3 tuntia. Voin lämpimästi suositella Kotorinlahteen tutustumista yhdistettynä Dubrovnikin lomaan. Kotorin lähin lentokenttä on Tivatin lentokenttä, mutta sinne lentää Suomesta vain TUI valmismatkoineen. TUI:lla ei valitettavasti ole Montenegron kohdevalikoimassaan Kotoria.

Pienen (tai ehkä suurenkin) särön idylliseksi mielessäni maalaamaan kuvaan Kotorista sai kun luin vasta reissuni jälkeen Kotorin olevan Montenegron järjestäytyneen rikollisuuden keskus ja jengien välillä olleen aseellisiakin yhteenottoja. Pakko myöntää, ettei olisi heti ensimmäisenä tullut mieleen Kotorin olevan rikollisuuden keskittymä. Tässä näin äkkiseltään löytämäni artikkeli Kotorin varjopuolista. Korruptio ei ole mikään yllätys, mutta järjestäytynyt rikollisuus ja sen laajuus näinkin idyllisen oloisessa kaupungissa yllättää. Koin oloni varsin turvalliseksi Kotorissa, niin turvalliseksi kuin missä tahansa muussa matkakohteessa. Lomani aikana näin enemmän arveluttavia ihmisiä Budvassa kuin Kotorissa. Jään seuraamaan mihin Kotorin ja koko Montenegron tilanne etenee. Olisi sääli, jos matkailu kuihtuisi kokonaan näin kauniista kohteesta.




Viimeisenä Kotorin lomapäivänä kävimme hakemassa vuokra-auton Tivatin lentokentältä. Ajelimme päivän pitkin Kotorinlahtea. Jos Kotorin rikollisuus pelottaa, voi aivan hyvin majoittua mihin tahansa pieneen kylään Kotorinlahdella. Henkäsalpaavaa kauneutta on tarjolla joka paikassa. Jos Kotorinlahti ja pienet idylliset kylät eivät kiinnosta, voi lomakohteeksi valita myös Porto Montenegron. Kävimme piipahtamassa Porto Montenegrossa vain todetaksemme sen olevan hiukan liian fiini meidän makuumme. Satamasta löytyy miljoonajahtia miljoonajahdin perään ja vaateliikkeet ovat kalliita merkkiliikkeitä. Kontrasti muihin kyliin on melkoinen.  Me emme jäänee ökyilemään Porto Montenegroon vaan suuntasimme neljän Kotorissa viettämämme päivän jälkeen Budvaan viikoksi.






Kommentit

  1. Tulin vielä lukemaan sinunkin matkakertomustasi Kotorista. Maisema oli muuttunut melko paljon talven aikana. Esimerkiksi tuo hylätty hotelli lahden pohjukassa oli nyt purettu. Minäkään en nähnyt Kotorissa mitään epäillyttävää, vaikka olin tietoinen sen maineesta rikollispaikkana. Lintukodolta se vaikutti. Vielä heinäkuun ensimmäiselläkään viikolla väkeä ei vanhassa kaupungissa ollut tungokseksi asti. Emme tosin tainneet olla yhtä aikaa risteilyalusten kanssa kaupungissa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit