Budva - rantalomailua venäläisten seassa

Dubrovnikin ja Kotorin jälkeen otimme äitini kanssa vuokra-auton alle ja suuntasimme kohti Budvaa. Budva on Montenegron suurin ja suosituin rantalomakohde. Adrianmeren rannalla sijaitseva Budvan riviera käsittää useita pienempiä lomakyliä isoimman ja tunnetuimman Budvan lisäksi. Olisimme voineet valita rantalomailun kohteeksi pienen idyllisen kylän Budvan rivieralta, mutta jostain syystä halusin Budvaan. Halusin nähdä millainen on Montenegron suurin rantalomakohde. No sehän oli... rantalomakohde. Ainoa ero moneen muuhun käymääni rantalomakohteeseen on se, että turistit ovat pääsääntöisesti venäläisiä. Joka paikassa puhutaan venäjää. Paikalliset puhuvat turisteille venäjää ja suurin osa turisteista on venäläisiä.

Budva on varsin tyypillinen ns. turistirysä. Budvasta löytyy kaikki turistin haluamat ja tarvitsemat palvelut. On aurinkotuoleja rannalla, rantaravintoloita, banaaniveneajeluita, halpoja rantavaatekauppoja, retkenjärjestäjiä jne. Voisi kuvitella olevan uusia matkakokemuksia havittelevan matkailijan painajainen, mutta minä tykkäsin siitä, että Budvassa on turistipalveluita ja muita turisteja. Voin rehellisesti myöntää välillä kaipaavani vaivatonta rantalomaa kaikilla palveluilla. En siis ole alati uusia matkakokemuksia ja paikallista elämää havitteleva reissaaja vaan mukavuuksia ja palveluita haluava turisti. Banaaniveneajeluilla en käy enkä useinkaan shoppaile rantavaatteita, mutta tykkään kun iltaisin voi kävellä ihmisiä kuhisevalla rantakadulla, valita joka ilta eri ravintolan illalliselle ja rannalla voi köllötellä aurinkotuolissa varjon alla kirjaa lukien tai muiden turistien touhuja seuraillen. Toki jokaiselta lomalta en tätä kaipaa, mutta välillä stressitön rantaloma tekee terää.




Budvan vanhakaupunki on yksi Adrianmeren vanhimmista asutuskeskuksista. Kaupunki on 2500 vuotta vanha. Vanhassakaupungissa kannattaa käydä sen linnoituksella, Citadelassa. Pääsymaksu on 2,5 euroa. Linnoitus on toki kaunis, mutta sisäänpääsymaksu kannattaa maksaa jo pelkkien maisemien vuoksi. Linnoitukselta käsin pääsee ihailemaan Budvan vanhaakaupunkia ja merta linnoituksen korkeuksista. Mainitsin aiemmin Budvassa olevan eniten venäläisiä turisteja. Citadelassa vieraillessa huomasin myös aasialaisten turistien saapuneen Budvaan. Isoäänisiä selkeästi innostuneita aasialaisia kuhisi linnoituksella. Tulin hyvälle tuulelle seuraillessani heidän innostunutta ja naurun säestämää linnoituksen kiertelyä. Myös vanhankaupungin pikkukujat ovat kiertelyn arvoisia.

Vanhakaupunki linnoitukselta kuvattuna

Citadela

Citadela



Adrianmeri linnoitukselta kuvattuna


Vanhakaupunki

Vanhaakaupunkia lukuunottamatta Budvassa ei ole mitään silmiinpistävää erikoisuutta, mutta eihän rantalomalla tarvitsekaan olla muuta kuin ranta ja sopivasti palveluita. Jos havittelisin pelkkää rantalomaa, voisin lähteä Budvan rivieralle uudelleen. Hintataso on yksi suuri syy siihen, miksi voisin palata Budvaan. Montenegrossa on halvempaa kuin monessa muussa Euroopan maassa. Muutamana rantalomapäivänä minulla kului päivän aikana alle 20 euroa rahaa, vaikka vuokrasin aurinkotuolin ja kävin ravintolassa syömässä.

Budvan positiivisia puolia hintatason lisäksi on kauniit rannat. Vanhankaupungin kupeessa on kaunis pieni ranta ja vähän matkan päässä isommat Mogren 1 ja 2. Automatkan päässä on Jaz-ranta. Kaikilla edellä mainituilla rannoilla on ihanan kirkkaat vedet. Kävimme katsastamassa kyseiset rannat, mutta kun aika koitti viettää rantapäivä rantatuolissa kirjaa lukien ja meressä uiden, valikoitui rannaksi majapaikkaamme lähimpänä ja kävelymatkan päässä oleva ranta Slovenska Plaža. Slovenska Plaža on reilun kilometrin mittainen ranta Budvan edustalla. Rannan ovat valloittaneet aurinkotuolit ja rantakadulta löytyy ravintoloita joka lähtöön. Rantaa mukaileva toinen katu heti rantakadun takana on täynnä kojuja, joissa myydään kaikenlaista turistikrääsää (hattuja, huiveja, spinnereitä, matkamuistoja jne). Meidän majoituksemme sijaitsi rannan hiljaisemmalla puolen eli itäisessä päädyssä ja rantakatua tuli tallailtua joka päivä.


Slovenska Plaža

Slovenska Plaža

Satama vanhankaupungin kupeessa

Slovenska Plažan rantakatu

Budva on tunnettu biletyskohteena. Vielä kesäkuun alussa ei bilevaihteella olevia turisteja ollut riesaksi saakka. Viikonloppuöisin kuului musiikin jytke ja humalaisten huutoja, muttei häiritsevästi. Sunnuntaina oli nuorisolla päiväbileet rannalla. Musiikki raikasi ja nuoriso tanssi rannalla. Piti vanhankin käydä kateellisena katselemassa menoa. Mukavaa näytti nuorisolla olevan eikä kukaan ollut kaatokännissä. Noin muuten katukuvassa näkyi paljon lapsiperheitä ja eri ikäisiä turisteja. Budva ei siis näyttäytynyt minulle pelkkänä biletyskohteena, vaan kaiken ikäisille sopivana rantalomakohteena. Uusia kokemuksia ja autenttista paikallista menoa havittelevalle en Budvaa suosittele, mutta rantalomakohteena Budva menee siinä missä Turkin, Kreikan tai Espanjan rantalomakohteet. Erotuksena edellä mainittuihin Budvan huokeampi hintataso.  Valmismatkoja Budvan rivieralle myy tällä hetkellä (kesä 2017) TUI ja Apollomatkat. Me halusimme kiertää monessa eri kohteessa kahden viikon loman aikana, joten otimme Helsingistä lennot Dubrovnikiin, josta pääsee linja-autolla Montenegroon ja suoraan Budvaan.

Jos haluaa rantaloman lisäksi tutkia ympäristöä, on Montenegro hyvä kohde. Montenegro on uskomattoman kaunis maa. Budvan läheisyydessä on monia pieniä piipahtamisen arvoisia kyliä. Lähellä sijaitseva Korotinlahti on uskomattoman upea ilmestys ja maan pohjoisosasta löytyy Durmitorin kansallispuisto ja Tara-kanjoni. Budvassa myydään retkiä ympäri Montenegroa. Myös Albanian puolella pääsee käymään joko vuokra-autolla tai valmiilla retkellä. Me ostimme rantakadulta paikalliselta retkenjärjestäjältä retken ja kävimme päiväretkellä, joka kattoi käytännössä koko maan. Kirjoitan retkestä ja sen kohteista oman postauksen.

Lopuksi muutama kuva Sveti Stefanista, joka sijaitsee noin 6 kilometrin päässä Budvan kaupungista. Sveti Stefan on kuuluista pienestä saarestaan. Saari on nykyisin kokonaan luksushotellin käytössä eikä saarelle pääse ilman, että on hotellin asiakas. Jotain hotellin hintatasosta kertonee se, että saaren kupeessa olevan vartioidun rannan rantatuolipaikat maksoivat 100€. Ranta ammottikin tyhjyyttään meidän tähyillessä rannalla mahdollisesti köllöttäviä miljonäärejä.


Sveti Stefan

Sveti Stefan


Näistä aurinkotuoleista saa maksaa 100€!

Kommentit

Suositut tekstit