Maurien Granada

Kävimme äitini kanssa heinäkuussa kiertelemässä Etelä-Espanjaa kahden viikon ajan. Pienen Andalusian kiertomatkan ensimmäinen kohde oli Granada, jossa yövyimme  kaksi yötä. Hyvin pikainen visiitti siis Granadaan. Pitempäänkin olisin Granadassa viihtynyt, vaikkakin +37 asteen helteet hiukan söivät innostusta kaupunkiloman viettoon. Majoituimme huoneistossa Albaycinin kaupunginosassa. Kaupunki oli huomattavasti isompi kuin olin kuvitellut, mutta silti itse keskusta ja varsinkin Albaycin oli viihtyisä ja kotoisa. Rakennukset olivat vanhoja ja kadut kapeita. Välillä ihmettelin, miten autot mahtuvat ajamaan todella kapeilla kaduilla. Kaupungissa on jonkin verran korkeuseroja. Urheilua siis saa jo ihan kävelemällä katuja ylös alas.

Albaycin, jossa majoituimme, on keskiaikainen kylä maurien ajalta. Alue on vahvasti arabialaishenkinen. Albaycinissä on teehuoneita, turkkilaiskylpylöitä ja arabialaishenkisiä pikkuputiikkeja. Ainoa miinus Albaycinissa on se, ettei siellä ole ruokakauppoja juuri missään. Kiertelimme alueella melkein tunnin kauppaa etsien ennen kuin luovutimme ja kysyimme apua paikalliselta. Sivukadulla aika kaukana huoneistostamme oli pieni ruokakauppa, josta ostimme hiukan ilta- ja aamupalaa huoneistoon.






Huoneistomme vuokrasimme Casa Miravallesta, joka sijaitsee keskeisellä paikalla Albaycinia, Inglesia de Santa Ana kirkon ollessa Casa Miravallea vastapäätä. Huoneiston vieressä oli pieni pikkupurtavaa myyvä liike, jossa kävimmekin ostamamassa patonkia ja pizza-paloja huoneeseen ensimmäisenä iltana. Ravintoloita ja pikkuputiikkeja on pilvin pimein aivan Casa Miravallen likellä. Huoneisto oli siisti ja viihtyisä, vaikkakin omamme oli hiukan pimeä sen ollessa ensimmäisen kerroksen huone ja melkein kokonaan maan alla. Heinäkuun helteillä kaipasin todella uima-allasta, jossa käydä kastautumassa, mutta sitä ei tietenkään huoneistossa ole tarjolla. Useissa Granadan hotelleissa olisi ollut uima-allas, mutta halusimme mieluummin huoneiston, jotta voimme syödä aamu-, ilta- ja välipalaa huoneessa.

Räikeimmän värinen rakennus on Casa Miravalle





Ensimmäisenä aamuna Granadassa heräsimme aikaisin ja lähdimme kävelylle. Suuntana oli El Mirador de San Nicolas näköalapaikka. Tiesin, että sinne pitää kävellä ylämäkeä, joten lähdimme liikkeella heti aamusta. Kahdeksan aikaan aamulla lämpöä oli vain hiukan päälle 20 astetta. Näköalapaikka oli käymisen arvoinen. Siellä oli hienot näkymät kohti kaupunkia sekä Alhambraa. Matkan varrella ihailimme kaikkea rakennuksista katukivetyksiin. :)

Alhambra kuvattuna El Mirador de San Nicolas näköalapaikalta




Granadan päänähtävyys on tietenkin Alhambra, joka on kukkulalle rakennettu entinen maurilaisten Nasrid-dynastian kuninkaiden palatsi. Alhambra on todella suosittu vierailukohde ja sinne kannattaakin ostaa liput jo ennakkoon. Lippuja voi ostaa täältä. Itse ostin liput jo Suomessa ennen reissua. Liput pitää lunastaa joko tuntia ennen vierailua Alhambrasta tai ennakkoon paikallisesta pankista. Me emme kerenneet käydä pankissa lunastamassa lippuja, joten menimme Alhambraan tuntia ennen sovittua vierailuaikaa. Tietenkin olin unohtanut passin ja luottokortin hotellille (en todellakaan kuljeta niitä mukana joka paikassa!) enkä meinannut saada lunastettua lippuja ollenkaan. Otin käyttööni säälittävimmän puppy facen minkä osaan ja sain kuin sainkin virkailijan heltymään ja hän antoi minulle liput. Tunnin odottelu paahtavassa helteessä ja sen jälkeen puolentoista tunnin kävely Alhambrassa vei voimat. Mutta oli se sen arvoista! Alhambrassa on erillisiä rakennuksia vaikka millä mitalla ja selkeästi se on rakennettu eri aikakausina. Todella kaunista. Suosittelen ehdottomasti Alhambrassa käyntiä Granadassa vieraillessa.









Granadan kaupunki Alhambrasta kuvattuna


Kävimme äitini kanssa tutustumassa Granadaan paikallisella potnapekalla (potnapekkahan on siis Oulussa liikennöivä minijuna, joka liikennöi kiertoajelun merkeissä kesäisin pitkin Oulua). Huoneistomme vieressä oli Granada City Tourin toimisto ja kiertoajelua ajava minijuna ajoi meidän ohi moneen kertaan "kotikadullamme". Ostimme 8e maksavat liput, joilla pääsi kulkemaan junalla koko päivän. Kokonaisuudessaan reitin kiertäminen kesti reilun tunnin, mutta me jäimme välillä pois ja kävimme kahvilla ja kaupoissa. Junia kulki noin 20 minuutin välein, joten kauaa ei junaa tarvinnut odotella, kun päätti jatkaa matkaa. Junassa oli langaton internetyhteys ja junaan tullessa sai kuulokkeet, joilla pystyi kuuntelemaan englanninkielisen opastuksen paikoista, joissa juna kulki. Granadassa liikennöi myös oikea sightseeingbussi, mutta minun mielestäni minijuna oli sympaattisempi ja se kulki pieniä kujia, joille iso bussi ei päässyt. 

Paikallinen Potnapekka




Liian lyhyen aikaa vietimme Granadassa. Pääsimme kokemaan vain pintaraapaisun siitä, mitä Granadalla olisi ollut tarjota. Suosittelen Granadaan kulkijoille ehdottomasti Alhambrassa käymistä sekä minibussilla keskustan kiertämistä. Itse pidin kovasti myös Albaycinin korttelista, missä asuimme. Siellä oli mukava vaellella päämäärättömästi vain ihaillen rakennuksia ja tunnelmaa.






Kommentit

Suositut tekstit