Nähtävää Sarandassa ja sen lähiseuduilla

Edellisen postauksen oltua lähinnä Albanian fiilistelypostaus, ajattelin tehdä tästä kirjoituksesta tietopaketin siitä mitä nähtävyyksiä Albanian eteläosissa Sarandan lähistöllä on. Olin ajatellut, että käymme paikallisten järjestämillä retkillä, mutta sesongin ollessa alkuvaiheessa ei kovin montaa retkivaihtoehtoa ollut ja nekin toteutettiin pääsääntöisesti oman kuskin kanssa. Kroatiassa tykästyin paikallisten retkenjärjestäjien valmiisiin retkiin, koska retken bussimatkan aikana opas kertoo yleensä maan historiasta ja kulttuurista kattavasti. Kohdemaasta on mukavampi kuulla paikallisen kertoessa sitä kuin kirjasta lukien. Olisin halunnut käydä kiertämässä ainakin Albanian rivieran oppaan kanssa. Maisemia ihaillessa olisi voinut mielellään kuunnella maan värikkäästä historiasta. Onhan Albanian historia lähihistoriaa myöten mielenkiintoinen. Minua olisi kiinnostanut kuulla paikallisen kertomana Enver Hoxhan aikaisesta eristäytyneestä Albaniasta. Historia on yhä näkyvillä ainakin bunkkereiden muodossa. Hienoa, että bunkkereita on säästetty eikä niitä kaikkia ole hävitetty. Aloitankin nähtävyyslistani historiallisilla kohteilla.

Butrint

Mielestäni tärkein ja tähdellisin vierailukohde Sarandan lähistöllä on Butrintin rauniokaupunki. Butrint on ollut UNESCOn maailmanperintökohde vuodesta 1992.  Historiaintoilijalle sopii parhaiten opastettu kierros, mutta me kävelimme alueen läpi ilman opastusta ja ihailimme historian havinaa. Aikaisimmat rauniot ovat 700 eaa. Erityisen vaikuttavia olivat amfiteatteri vanhojen raunioiden keskellä sekä vanha kirkko 500-luvulta. Rauniot ovat paikoitellen erittäin hyvin säilyneitä. Butrint on ehkä vaikuttavin historiallinen kohde, jossa olen vieraillut. Alueella on raunioita monien eri vuosisatojen ajoilta ja eri kulttuurien jäljiltä. Me vierailimme kohteessa kesäkuussa, jolloin pahin turistiryysis ei ollut vielä alkanut ja vierailijoiden määrä oli kohtuullinen. Butrint on ehdoton must see Etelä-Albaniassa!
















Butrint sijaitsee 17 kilometrin päässä Sarandasta lähellä Kreikan rajaa. Butrintiin pääsee Sarandasta helposti linja-autolla hintaan 100 lekeä (eli alle euron). Kesäaikaan linja-autot voivat olla tupaten täynnä. Suurin osa muista matkustajista jäävät pois rantaparatiisi Ksamilissa, joka on matkan varrella. Me menimme Butrintiin linja-autolla ja voin kertoa, etten ole koskaan ollut niin täysinäisessä linja-autossa. Melkoista tetristä sai pelata että mahtui ensinnäkään sisälle bussiin saati löytää itselleen seisomapaikan. Minä matkustin menomatkan naama kiinni bussin etulasissa. Sainpahan ainakin ihastella maisemia. Pääsymaksu Butrintiin on 700 lekeä (noin 5 euroa). Mukaan kannattaa ottaa kesähelteillä juomista, pientä purtavaa ja hellehattu. Butrintin alueella vierailuun saa varata aikaa useamman tunnin. Alueen sisäpuolella ei ole kahvilaa tai paikkaa missä myydään juomista vaan ainoa kahvila on sisääntuloportin ulkopuolella.

Gjirokatra

Toinen UNESCO:n maailmanperintökohde Etelä-Albaniassa on Gjirokastran vanha kaupunki. 1800-luvun ottomaaniarkkitehtuurista tunnetun kaupungin vanha osa ei ole ainoa tutustumisen arvoinen  paikka Gjirokastrassa vaan kaupungissa sijaitseva linna on myös vierailun arvoinen. Linnassa pääsee tutustumaan sotahistoriaan sekä ihailemaan Gjirokastran kaupunkia yläilmoista. Gjirokastra sijaitsee sisämaassa noin 60 kilometrin päässä Sarandasta. Fun fact (or not so fun): Gjirokastra on Enver Hoxhan, Albanian kommunismin aikaisen diktaattorin synnyinkaupunki!















Blue Eye

Gjirokastrassa käydessä kannattaa samaan syssyyn vierailla Blue Eyella, joka on matkan varrella. Blue Eye on kirkasvetinen sinistä silmää muistuttava lähde vehreän luonnon keskellä. Olin aluksi skeptinen kohdetta kohtaan, koska en voinut ymmärtää, miten joku pieni lähde voi olla sen arvoinen, että matkustetaan 20 kilometriä Sarandasta sitä katsomaan. Kokonaisuutena lähde ja sen ympäristö oli näkemisen arvoinen ja olen tyytyväinen, että kävimme siellä. Yhdistimme Gjirokastran ja Blue Eyen käynnin samaan reissuun. Ei mikään maailmaa mullistava kokemus, mutta nätti luontokohde, jossa kannattaa vierailla, jos sattuu ajamaan ohi.




Muutama muukin oli paikalla töllistelemässä

Ksamil

Reilut 10 kilometriä Sarandan eteläpuolella sijaitseva Ksamil on kuuluisa kristallinkirkkaista rannoistaan. Meille Ksamilia mainostettiin Albanian Malediiveina. Kaukana totuudesta ei oltu sillä Ksamilin rannat ovat kirkasvetiset ja ranta on hiekkaa eikä pikkukiveä kuten monella muulla rannalla. Ksamiliin pääsee linja-autolla Sarandasta 100 leken hintaan. Ksamilin ovat löytäneet myös muut turistit, joten yksin ei tarvitse rannalla köllötellä.









Lekursin linna

Sarandan yllä kukkulan laella sijaitsee jykevä 1500-luvulla rakennettu linna. Linnalta on erinomaiset maisemat Sarandan kaupunkiin. Linnalle voi mennä autolla taikka kävellen. Minulla oli tarkoitus nousta linnalle kävellen, mutta pääsimmekin tutustumiemme suomalaisten kanssamatkailijoiden vuokra-auton kyydillä linnalle eräänä iltana. Onneksi päästiin, sillä jatkossa ilmat olivat joko niin lämpimät tai sateiset, ettei kukkulalle kapuaminen kävellen olisi ollut mieluisinta puuhaa. Suosittelen vierailemaan linnan luona auringon jo hiljakseen laskiessa. Maisemat pääsevät tuolloin oikeuksiinsa.











Monastery of forty saints

Lekursin linnalle en saanut aikaiseksi noustua, mutta toiselle kukkulalle nousimme äitini kanssa yhtenä pilvisempänä ja viileämpänä iltapäivänä. 500-luvulla rakennetusta luostarista on jäljellä enää rauniot, koska se pommitettiin raunioiksi toisen maailmansodan aikaan. Tämän kohteen kohdalla on pakko mainita, että matka on tärkeämpi kuin päämäärä. Luostarille noustessa saimme seurata albanialaista maalaiselämää. Vastaan tuli vuohilaumoja, kanoja ja kalkkunoita. Pusikossa lymyävät kalkkunat säikäyttivät minut sydänkohtauksen partaalle, kun alkoivat yhtäkkiä ääntelehtiä minun kävellessä niistä ohi. Itse luostarista on todellakin vain rauniot jäljellä, mutta raunioilta saa ihailla Sarandan näkymää rauhassa ilman muita turisteja (toisin kuin Lekursin linnalla).














Edellä mainittujen lisäksi Sarandassa on keskellä keskustaa kommunismin aikainen bunkkeri sekä 500-luvulta peräisin olevan synagogan rauniot. Näihin ei voi olla törmäämättä kaupungissa liikkuessa. Omat suositukseni Sarandan nähtävyyksistä on ehdottomasti Butrint sekä joko Lekursin linna tai luostarin rauniot. Molempiin jälkimmäisiin suosittelen menemään jalkaisin, jotta voi samalla nauttia matkasta ja kiireettömyydestä. Minun loman yksi kohokohdista oli luostarille nousu ja albanialaisen elämänmenon seurailu matkan varrella. Olisin harrastanut ympäristössä kävelyä varmasti enemmänkin, mutta kelit alkoivat olla jo tälle patikoijalle liian kuumat, joten uiminen ja aurinkotuolilla köllöttelu vetivät minua enemmän puoleensa.



Kommentit

  1. Oli kivaa lukea kokemuksistasi Albaniassa ja katsella upeaita kuvia. Juttelin tuossa FB:n kautta äitisi kanssa matkasta, ja hän antoi linkin blogiisi :) Olen itse lähdössä äitini kanssa 2 viikon matkalle Albaniaan ja Korfulle, joten tämä blogi oli tosi hyvää tulevaa matkaa valmistellessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa matkaa teille! Minusta Korfun ja Albanian yhdistelmä on hyvä. Ensin hyvää kreikkalaista ruokaa ja shoppailua Korfulla ja sitten halpaa lomailua Albaniassa.

      Poista
  2. Minua on alkanut Montenegron jälkeen kiinnostaa Albania. Täytyypä alkaa tutkailla paremmin. Mitä mieltä olet, sopiiko lapsiperheelle (koululaisia)?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sopii lapsiperheelle mainiosti. Pakko myöntää, että Montenegro on yhä Balkanin suosikki, jopa Albanian nähtyäni. Albania oli myös toki kiva, muttei ole Kotorinlahden maisemia voittanutta.

      Poista
  3. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit