Budjettimatkalla Kreikkaan

Sain kuin sainkin pidettyä itseni Suomen kamaralla talvilomani ajan. Toukokuun alussa minulle ilmaantui reilun viikon verran ylityövapaita ja kappas vaan huomasin varaavani itselleni lentoja Kreetalle. Tekosyynä se, että löysin halvat lennot suoraan Oulusta Kreetalle. Ei ne lennot nyt niin halvat olleet, mutta älkää kertoko sitä miehelleni. :) Koitin reissuni ajan elää säästeliäästi, koska en ollut säästänyt reissua varten etukäteen enkä halunnut käyttää kaikkia kesälomareissuun säästämiäni rahoja. Kerron tuonnempana miten budjettireissulleni kävi.

Lähdin ensimmäistä kertaa reissuun yksin. Varasin lennot Apollomatkojen kautta ja hotellin booking.comin kautta. Toukokuun alussa hotellien hinnat ovat varsin kohtuulliset, joten majoitukseen ei mennyt paljoa rahaa (20€/yö sisältäen aamupalan). Majoituin Top Hotellissa Staloksessa, 7 km päässä Haniasta. Majoituin huoneistossa, jossa oli keittonurkkaus sekä maaterassi. Olin todella tyytyväinen huoneistooni ja minun mielestäni näkymä sisämaahan päin oli jopa parempi kuin merinäköala. Hotelli on pienen kukkulan laella ja näkymät ovat loistavat. 


Maisema huoneistoni maaterassilta.

Maisema merinäköalan puolelta.




Olen käynyt Kreetalla kerran aiemmin, mutta tuolloin lämmön uuvuttamana en liikkunut päiväsaikaan rantaa tai allasaluetta kauemmas ja iltaisinkin vain rantakatua pitkin Agia Marinasta Plataniakseen sekä autolla muutamana päivänä vähän kauemmas. Tällä kertaa kävin kävellen ja pyörällä kiertelemässä sekä rantakatua molempiin suuntiin että kukkuloilla katselemassa paikallista asutusta. Sää ulkoiluun oli mitä mainioin. Päivisin oli lämmintä 20-25 astetta. Ei ollut läkähdyttävän kuuma, mutta ei kylmäkään (paitsi yöllä). Sää sopi mainiosti sekä ulkoiluun että auringosta nauttimiseen rannalla. Merivesi oli vielä hiukan kylmää, mutta suomalaisittain hyvinkin kelvollisen lämmintä uintiin. Paikalliset kertoivat, että toukokuussa saattaa olla epävakaa sää, mutta minun reissuni aikana toukokuun alussa ei ollut kylmiä päiviä, vaikka muutamana päivänä olikin jonkin verran pilvistä. Iltaisin sää kylmeni ja mukana kannatti olla pitkähihaista lämmintä vaatetta. Aloin jo miettimään pitäisikö viettää ensi vuonna kesäloma toukokuussa ja suunnata Kreikkaan. Keskikesällä helteet uuvuttavat eikä liikkuminen päiväsaikaan ole millään tapaa nautinnollista. Toukokuinen sää sopi minulle loistavasti. Suosittelen matkailua Kreetalle toukokuussa!


Kukkuloilla kävellessä tuli vastaan muutamia vuohia.

Tutustuin hotellissa asuvaan vanhempaan ruotsalaisnaiseen, jolle Kreeta on vakiolomakohde ympäri vuoden. Hänkin matkusti yksin, joten vietimme paljon aikaa yhdessä paikkoja kierrellen. Vuokrasimme hotellilta pyörät parina päivänä ja kävinne Agii Apostolin rannoilla uimassa ja nauttimassa säästä. Staloksen rannalla (sama ranta joka ulottuu aina Agia Marinaan ja Plataniakseen saakka) oli tuulista ja meressä paljon aaltoja, joten ruotsalaisnainen osasi opastaa meidät Agii Apostolin suojaisille rannoille, joissa tuuli ei päässyt tekemään isoja aaltoja. Agii Apostolin rannat ovat huomattavasti kauniimmat kuin iso rantakaistale Staloksesta Plataniakseen. Agii Apostolissa ranta syveni loivasti ja vesi oli kristallinkirkasta. Agii Apostolissa on myös iso Inka Market sekä Lidl, joissa kävimme ostamassa ruokatarvikkeita edulliseen hintaan.

Agii Apostoli



Pyöräilyn ja kävelyn ohessa matkustimme ikäihmisystäväni (kuten siskoni ruotsalaisnaista kutsuu) kanssa Haniaan linja-autolla. Linja-autoja kulkee tasaisin väliajoin Hanian länsirannikon lomakohteiden (Stalos - Agia Marina - Platanias - Gerani - Maleme - Kolimbari) ja Hanian väliä. Staloksesta Haniaan maksu oli 1,60€. Hanian linja-autoasemalta pääsee kulkemaan moneen eri kaupunkiin lomakylien lisäksi. Itselläni oli tarkoitus käydä Rethymnonissa, mutta en sitten saanut aikaiseksi, kun Haniassakin oli niin paljon nähtävää. Linja-autoilla on vaivatonta matkustaa Kreetalla. Varsinkin yksin matkustaessa linja-auton käyttö tulee huomattavasti halvemmaksi kuin auton vuokraaminen. Hanian linja-autojen aikataulut löytyvät täältä.

Viime reissulla Kreetalla sää oli niin mahdottoman tukala, että Hanian keskustan vierailu jäi kokonaan tekemättä. Tällä kertaa sää suosi ja kävin Haniassa pariinkin kertaan. Keskustan ehdoton suosikkipaikkana on Agora eli kauppahalli. Siellä myytiin paljon paikkallisia tuotteita juustoista lihoihin ja paikalliseen rakiin. Toki kauppahallista löytyy myös monta kojua tuliaisostoksia varten. Oliivisaippuoita ja yleensäkin oliiviöljytuotteita on tarjolla valinnanvaikeuteen saakka. Itse etsin kauppahallista hunajarakia sekä graviera-juustoa. Monissa kaupoissa annetaan maistaa rakia ja juustoja ennen ostopäätöksen tekoa. Tulipa sitten maisteltua sen verran rakia kauppahallissa että hiprakassa poistuin paikalta. :) Kotiin tuomisiksi löysin kolme erilaista pulloa hunajarakia sekä työkaverille graviera-juustoa.

Agora




Haniassa on monena päivänä markkinoita eri puolilla kaupunkia. Suurimmat markkinat ovat lauantaisin Minoos-kadulla. Itse olen käynyt Nea Horan markkinoilla, jotka pidetään torstaisin. Täältä löytyy tietoa markkinapaikoista. Kyseinen sivusta on ajantasalla ainakin torstain ja lauantain markkinoiden osalta. Minulla meni aamutoimissa aina niin kauan, että kun saavuin Haniaan oli markkinat jo lopuillaan. Ehkä parempi etten päässyt markkinoille, koska koitinhan olla budjettimatkalla.

Itse pidin Haniasta, koska kaupungissa on vanhan ajan tunnelmaa, pieniä sivukatuja ja vanhoja rakennuksia. Vanhan kaupungin kaduilla voi vain käveleskellä ilman päämäärää ja ihailla rakennuksia. Toki myös sataman alue on kaunis, mutta jo toukokuussa paljoltikin turistien täyttämä. Olin merkannut karttaani arkeologisen museon, merenkulkumuseon ja bysanttilaisen museon, mutta koska en ollut matkalla mieheni kanssa jätin museot käymättä ja keskityin vain nauttimaan tunnelmasta. Jääpähän tutkittavaa seuraavallekin matkalle. Jospa seuraavalla Kreetan matkalla mukana on myös mieheni, joka on kiinnostunut hirtoriasta. Kreetalla historia on selkeästi esillä, museoita ja minolaisen kulttuurin jäänteitä on esillä monessa paikkaa.


Arkeologinen museo, Merenkulkumuseo, Hanian historiallinen museo tai Bysanttilainen museo - See more at: http://www.aurinkomatkat.fi/kreikka/hania-kreeta/tietoa#nahtavyydet
Arkeologinen museo, Merenkulkumuseo, Hanian historiallinen museo tai Bysanttilainen museo - See more at: http://www.aurinkomatkat.fi/kreikka/hania-kreeta/tietoa#nahtavyydet




















Pakko mainostaa vielä hotelliani. Top Hotel oli ehdottomasti hintansa väärti. Omistajapariskunta, varsinkin Sophia, oli ystävällinen ja avulias. Toukokuun alussa sesonki ei ollut vielä alkanut, joten vieraita hotellilla oli viikon aikana yhteensä 3; minä, naapurin ruotsalaisnainen sekä tanskalaismies. Aamupala oli kattava siihen nähden että syöjiä oli vain kolme. Normaalin aamupalaruuan lisäksi tarjottiin joka aamu erilaisia kreikkalaisia herkkuja. Olipa parina päivänä aamupalalla tarjolla creppejäkin. Mikään ei ole parempaa kuin creppi täytettynä nutellalla ja banaanilla. Jäätelö olisi kruunannut makuelämyksen, mutta sitä ei toki aamupalalla ollut tarjolla. 

Itse Stalos on paikkana rauhallinen lomakylä, joka on kävelymatkan päässä Agia Marinasta ja pienen bussimatkan päässä Plataniaksesta ja Haniasta. Stalos on jaettu Pano Stalokseen ja Kato Stalokseen. Kato Staloksella tarkoitetaan rannan myötäistä aluetta ja Pano Staloksella kukkuloilla olevaa kylää. Top Hotel on kukkulalla, mutta kuitenkin lähempänä rantaa kuin Pano Staloksen kylää. Turismi on keskittynyt rantakadulle Kato Stalokseen ja Pano Staloksen kylä on enemmän paikallisten asuttama. Kato Staloksen rantakadulta löytyy sopiva määrä ravintoloita ja pikkumarketteja. Turistikrääsäkauppoja löytyy enemmän Agia Marinaan päin kävellessä. Itse koin, että Staloksesta löytyy kaikki tarvittava (ranta, ruokakauppoja, ravintoloita ja muutama krääsäkauppa). Mitä Staloksesta ei löytynyt (kuten yöelämä), löytyi kätevän bussimatkan päästä. Vaikka viihdyin Staloksessa, ensi kerralla voisin harkita majoittuvani Agii Apostolissa parempien rantojen vuoksi.

Kuten alussa kerroin koitin matkustaa mahdollisimman budjettitietoisesti. Varasin viikon reissuun käyttörahaa vain 200€. Yllättäen pysyin budjetissa vallan hyvin, vaikka söin monena päivänä ravintolassa sekä muutaman kerran välipalaa kahvilassa. Olisin helposti saanut nipistettyä budjettia vielä tiukemmaksi, mutta koska siihen ei ollut tarvetta, annoin itselleni luvan ostaa esimerkiksi halpisaurinkolasit ja kaulahuivin. Tulevaisuutta ajatellen on kuitenkin hyvä tietää, että reissuun voi lähteä vaikkei olisi kovin paljoa rahaa. Suattaapa olla, että näitä ex tempore -reissuja tulee lisää! :)





Kommentit

  1. Ihania tunnelmia 23pv meidän lähtöön ja kolme viikkoa kreetalla

    VastaaPoista
  2. Efharisto poli mukavasta kirjoituksesta ja kuvista-kertovat enemmän kuin sata sanaa.Olit rohkea.kun lähdit yksin,se tekee itsekullekin välillä hyvää.Ja Kreikassa uskaltaa kyllä vallanmainiosti kulkea yksin ja,kun suunsa saa auki ,aina jonkun kaverin löytää.Voi kuinka kaipaankaan Kreeetalle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella hyvin pärjäsi reissussa yksinkin. Jonkinlainen itsensä ylittäminen oli tuo reissu, kun en koskaan aiemmin ole ollut reissussa yksin ja löysin jopa lomaseuraa, vaikken mikään kovin sosiaalinen persoona olekaan. Ehdottomasti hieno kokemus! Ja tulipahan puhuttua englantia enemmän kuin muilla reissuilla yhteensä. Oli oikea kielikylpyloma. :)

      Poista
  3. Ihana matkakertomus, kiitos :)

    VastaaPoista
  4. Hienoja kuvia ja kiva matkakertomus. Olen itsekkin miettinyt jos lähtisi vaihteeksi yksin jonnekkin Kreikan saarista ja tämän matkakertomuksen myötä päätös vaan vahvistuu, lisää tämmösiä matkakertomuksia :)

    T: Minna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva, jos kirjoitus innosti vielä enemmän lähtemään matkalle. Ehdottomasti reissuun vaan! :)

      Poista
  5. Onpas ihania kuvia! Ollaan menossa tyttöjen reissuun elokuun lopussa kreetalle. Olisi kiva tietää mistä kreetalta löytää nudistiranta :) t. Beibikebab

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nudistirantaa etsimme mekin ensimmäisellä Kreetan reissulla. Itsehän en nudisti ole vaan lähinnä nudistirantabongari. :D Valitettavasti minulla ei ole vinkkejä mistä nudistirantoja löytää Kreetalla. Ensimmäisen Kreetan reissun aikana kyselimme nudistirannoista matkaoppaaltakin, mutta hänkään ei tiennyt yhden yhtä.

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit